Magazin

Az új cél a robottaxi!

2021.03.28. 19:23

Önjáró buszok, önvezető taxik, automata kamionok. Sok kezdeményezés, de reméljük maradhatnak a sofőrök.

Aurora Sienna 1 Resize

Az Uber önvezető terveit valóra váltani igyekvő amerikai Aurora nevű céggel fejleszt közösen a japán Denso, amely a Toyota típusokba integrálná az önállóság tudását. A céljuk, hogy a robottaxik most nyíló piacán is az elsők között legyen a Toyota. A nagy gyártók úgy okoskodnak, hogy aki elsőként lesz képes megbízható, lakott területen is biztonságosan használható rendszerrel előállni, várhatóan hatalmasat tarol a piacon. Az Aurorával kötött megállapodás szerint, a Toyotával robottaxikat fognak nagy mennyiségben gyártani és a globális piacon értékesíteni. De nem magánvásárlóknak, hanem olyan személyszállítással és ételkiszállítással foglalkozó cégeknek, mint például az Uber.

A Toyota adja nem meglepő módon az autót a tervhez, mégpedig a Sienna egyterűeket, a Denso felelőssége az önvezetéshez szükséges hardver komponensek kifejlesztése, az Aurora pedig a szoftverért és minden egyéb olyan technológiáért felel, amelyek nélkül a jármű nem tudná elvezetni magát. Az Aurora a Toyotával közösen alakítja ki az üzleti tervet a robottaxik tömeggyártására és ehhez kapcsolódóan olyan szolgáltatások nyújtására, mint a finanszírozás, a biztosítás és a karbantartás.

Autonomous Drive 4
Önvezetés: on

A terveik szerint 2021 végén el fog kezdődni az első, személyszállításra felkészített, automatizált vezetésre képes Sienna-flotta tesztelése a Toyota és az Aurora amerikai tesztpályáin (Pittsburgh-ben, Észak-Kaliforniában, Michiganben és Texasban). Minden autóban ülni fog egy emberi sofőr is, aki egy esetleges vészhelyzet esetén közbe tud avatkozni. A Toyota és az Aurora egyelőre nem gondolkodik magánügyfeleknek szánt önvezető járművek gyártásában. Meglátásuk szerint az automatizált járművek kereskedelmi forgalmazásához vezető út a haszonjárműveken és személyszállításon keresztül vezet.