Magazin

A legjobb kutyás autók

2020-09-01 05:21:43

Az amerikai Autotrader magazin összeállította a kutyaszállításra leginkább alkalmas személyautók listáját.

Toyota Rav4 For Dogs2 1 Resize

Egyre többen veszik komolyan, hogy a kutyák felelősségteljes szállítása milyen fontos. A kutyának lehetnek különleges autós szükségletei, amelyek nem egyeznek meg az emberekével. Léteznek kutyabarát és kevésbé kutyabarát autók, az előbbieket kereste a kínálatban az autotrader.com magazin.

Mi kell a kutyásoknak? Könnyen tisztítható kárpitok, alacsony csomagtérperem, hátsó légbeömlők, variálható belső tér – ilyen jellemzőkkel kaphatott eb-kompatibilis minősítést egy autó. Az idei összeállításba is jó pontot érdemeltek a tágas, jól variálható csomagtartóval gyártott típusok is. Előnyt élveznek azok a kocsik, amelyeknek a hátsó üléssora is sínen mozgatható, így az üléssort hátratolva kialakítható olyan nagy lábtér, amely elég lehet egy nagyobb testű kutyának is. Szintén előny a hátsó térbe is elvezetett szellőzőrendszer, főképp, ha a hómérséklet külön szabályozható: azaz többzónás a klímaberendezés.

A tíz legjobb kutyás autó 2020-ban: Audi Q5, Chrysler Pacifica, Honda Fit (Honda Jazz), Hyundai Kona, Kia Soul, Jeep Wrangler, Subaru Outback, Tesla Model Y, Toyota Sienna, Volvo V60

A lap szerkesztői összeállítottak egy ajánlási listát is a kutyabarátok számára, hogy milyen felszereltséggel, képességekkel válasszanak autót, ha kedveznének a kedvencüknek:

Bőrülés: könnyebben tisztíthatók és tartósabbak. Igaz a szövetkárpitos ülések a kutya mancsa jobban kapaszkodik, fékezéskor, kanyarodáskor ez előny az állatnak, valamint nyáron hűvösebb, télen melegebb a felület. Azonban sokkal sérülékenyebb a szövetanyag, és nehezen tisztítható, ami az autó eladásakor is probléma lehet.

A színezett ablakok: napsütéses időben csökkentik az autóban a felmelegedést. Emellett a színezett üveg szűri az UV-sugarakat is, kevésbé bántó a fény.

Praktikus csomagtartó: előny, ha a csomagtartó padlója sík (mélységben nem tagolt), valamint alacsony a rakodópereme. Így könnyebb a csomagtartóban utazó kutyának a be-, és a kiszállás. Ha a kutyát kutyaszállító dobozban utaztatják, annak a behelyezése is könnyebb. Kis kategóriájú autók esetén előny a bővíthető csomagtér, ezeknél érdemes figyelni arra, hogy az üléstámlákat lehajtva egysíkú maradjon a padló: ha nem az, akkor a kutyaszállítót nehéz behelyezni. Előny, ha vannak rakományrögzítőfülek, amelyekhez a kutya biztonsági öve, vagy a doboz rögzíthető.

A hátsó szellőzőnyílások: fontos, hogy a kutya is friss, nyáron hűvös, télen meleg levegő vegye körül.

Kutya Szallitas Autoban 4
A jól nevelt kutya a szállítóeszköz kinyitása után parancsra vár, hogy kiugorhasson az autóból