A jövő autói az utak állapotát is figyelik majd

2019.07.29. 15:10

A Toyota azt tanulmányozza a japán Akaiwa városában, hogyan használhatók fel az úgynevezett összekapcsolt technológiákat használó autók (connected car), azaz az internethez és a jövőben egymáshoz is kapcsolódó járművek által szolgáltatott adatok az útkarbantartáshoz.

Ma az önkormányzatok az útkarbantartási feladatokat a rendszeres megfigyelő járőrözés során gyűjtött adatokra alapozzák, figyelemmel a hétköznapi úthasználat biztonságára, a balesetmegelőzésre. Már ma is léteznek Japánban olyan önkormányzatok, amelyek járműadatokat, illetve a járművek kameráiból származó képeket használnak fel az útburkolatok állapotának megfigyelésére. Ezek a megoldások általában nagyobb településeken működnek, hiszen a hatóságoknak elegendő pénzzel kell rendelkezniük a költségek fedezésére. A legtöbb kis és közepes méretű önkormányzat korlátozott pénzügyi helyzete azonban nem teszi lehetővé e módszer alkalmazását.

Így igény lenne egy fenntartható, alacsony költségű  útkarbantartási rendszer kifejlesztése. Ennek alapján a Toyota alapítványa a helyi hatóságokkal és egyetemmel összedolgozva 2019. július és 2021. március között zajló kísérleti programot dolgozott ki. Járműadatokat gyűjtenek az összekapcsolt autókból, figyelik a fedélzeti kamerák képeit a helyhatósági üzemeltetésű autóknál valamint infrastrukturális adatokat gyűjtenek a helyhatóságtól, például hidakról, vízvezetékekről és csatornákról. Képadatokat várnak non-profit szervezetektől, például a természeti katasztrófák idején segítséget nyújtóktól.

Az így gyűjtött adatokból határozzák meg a karbantartási munkákat. A kísérlet célja, hogy megvizsgálják, hogy az eddigi módszernél gyorsabb-e, és jobban alkalmazkodik-e a szélesebb körű adatgyűjtésre alapuló új módszer. Természetesen vizsgálják a két megoldás gazdasági lehetőségeit. Az elsődleges cél azonban, hogy mielőbb észleljék az úthibákat, karbantartási feladatokat, hogy a lehető leggyorsabban elhárítsák azokat. Elméletileg az adatszolgáltatók körének a bővítésével az eddigieknél jóval gyorsabban reagáló rendszert építhetnek fel.

Legfrissebbek