2020.03.25, 10:03
Válsághelyzeti áruszállítás külföldön (frissítve)

Az európai országok többségében feloldották a hétvégi kamionstopot és módosítottak a pihenőidő előírásokon is. Vannak egyedi szabályozások is és torlódásokra minden határnál számítani kell. Bár a rendelkezések napról napra változhatnak, összegyűjtöttük a javát. (Frissítéssel!)

A hétvégi kamionstopot Magyarország mellett feloldotta Ausztria, Csehország, Franciaország, Olaszország (7,5 tonna felett). Németországban részleges a kamionstop feloldása, legutóbbi információink szerint a kamionstop feloldása tartományi hatáskörű, így eddig a következő tartományok döntöttek, azon gépjárművek számára, amelyek higiéniai eszközöket és tartós élelmiszereket szállítanak: Bajorország, Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország és Alsó Szászország. Spanyolországban is részleges a kamionstop feloldása, csak bizonyos útvonalakon, időszakokban és áruféleségekre vonatkozik.

Ausztriában a vezetési és pihenőidőkre könnyítéseket vezettek be: a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát, a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát, a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 100 órát, 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani, napi kötelező pihenőidő 9 óra, a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított 6-24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.

A cseh közlekedési tárca ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre. A mentesítés 2020. március 16-án 00.00 órától hatályos, 30 napra. A cseh-lengyel és a cseh-német határokon kötelező testhőmérséklet mérést vezetett be a cseh hatóság – többnyire mindenkit meg is mérnek -, így a határátlépés ideje megnőtt, torlódásra kell számítani. Csehországból figyelmeztetés is érkezett, amely szerint a cseh-szlovák határon kritikus helyzet alakult ki, mivel a gépjárművezetők a jobboldali sávban veszik ki a 45 perces pihenőidejüket, ezzel akadályozva a határátkelő forgalmát. A cseh rendőrség kiemelten felkéri a magyar gépjárművezetőket, hogy kihasználva a pihenőidők és vezetési időkre vonatkozó szabályok lazítását a 45 perces és egyéb pihenőidőt inkább késleltessék, és máshol töltsék el, így hozzájárulva a határforgalom akadálymentesítéséhez.

Olaszország a belépéskor a nemzetközi áruszállítást végző sofőröktől a szokásos iratokon felül egy felelősségvállaló nyilatkozatot (Öntanúsítás) kell kitölteniük és aláírniuk.

Szlovénia is módosította a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó előírásokat (részleteiben eltér az osztrák módosítástól): a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát, a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 65 órát, a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát, 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani, napi kötelező pihenőidő 9 óra a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított 6-24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.

A szlovén közúti információs központtól (PIC) érkezett tájékoztatás szerint a szlovén rendőrség nem biztosít további konvojokat Olaszország felől Magyarország irányába. A gépkocsivezetőket erről szórólapokon tájékoztatják Vrtojba (Gorizia) és Fernetti határátkelőknél. „Alkalmi konvojokat” továbbra is indíthatnak, de ennek nincs előre jelzett menetrendje. A gépkocsivezetők figyeljék az olasz A4-es autópályán működtetett elektronikus előjelző táblákat, amelyek információt adhatnak az olasz-szlovén határ aktuális helyzetéről! A Magyarország felől érkező áruszállítók be tudnak lépni Szlovéniába, tranzit forgalomban is.

Horvátországban áruforgalomra csak bizonyos határátkelők használhatóak. Jelen állapot szerint az erre vonatkozó rendelet március 19-től 30 napig lesz hatályban. HR-SLO határon: Bregana, Macelj, HR-HU határon: Letenye, Udvar, HR-SRB határon: Bajakovo, HR-BIH határon: Nova Sela, Stara Gradiška, Slavonski Šamac. Az országban tranzitútvonalat határoztak meg, megállni csak a kijelölt helyeken lehet. A kijelölt tranzitfolyósókat a legrövidebb úton kell elérni.

Horvátország ezen felül karantént rendelt el minden külföldi gépjárművezetőre, aki a következő országokból érkezik: Olaszország, Kína, Dél-Korea, Hongkong, Japán, Szingapúr, Malaysia, Bahrein, Irán, Németország, Franciaország, Svájc, Spanyolország, Ausztria, Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország és Szlovénia Bela Krajina vidéke. A gépjárművezetőket figyelmeztetik a határon, hogy visszafordulhatnak a karantén elkerülése érdekében. Továbbá részleges lezárásokra kell számítani a horvát-szerb határon.

Szlovákia ideiglenesen és korlátozott mértékben enyhíti a vezetési és pihenőidőket azon járművezetők számára, akik áruk belföldi és nemzetközi szállításában vesznek részt, március 19-től április 17-ig. A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát, a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát, a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát. 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani. A napi kötelező pihenőidő 9 óra. A szlovákiai teherforgalom számára ajánlott útvonalakat és határátkelőket jelöltek ki.

FRISSÍTÉS

Szlovákia részlegesen lezárja határait a kamionforgalom előtt, jelentették be március 27-én, pénteken. A döntés azonnali hatállyal életbe lépett délután, ez alapján Szlovákiába nem léphetnek be a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik Lengyelország, Csehország, Magyarország és Ausztria irányából, és nem léphetnek ki se a határon. Az intézkedés – amelyről egyelőre nem közölték, hogy mennyi időre szól – nem vonatkozik az élőállatokat és gyorsan romló árut szállító gépjárművekre. Ugyancsak beengedik azokat a tehergépkocsikat, amelyek árujukat Szlovákiában rakodják ki. Az intézkedést a szlovák rendőrség a határokon létrejött torlódásokkal, illetve az ebből adódó balesetveszély megelőzésének szükségességével indokolta.    FRISSÍTÉS  Szombaton délelőtt tíz órától Szlovákia ismét megnyitotta közúti határait a 7 és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsi-forgalom előtt – közölte a szlovák rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Németországban országosan a német közlekedési minisztérium az alábbi ideiglenes mentességeket vezette be a közúti áruszállításban  gépkocsivezetők részére – a mindennapi áruk, különösen az élelmiszerek és a takarmányok, a termelési, tárolási és értékesítési helyek között, továbbá az orvosi ellátásra, védekezésre szánt eszközök, termékek és üzemanyagok esetén. A mentesség 2020. április 17-ig alkalmazható: engedélyezett heti 5 alkalommal 10 óra vezetési idő, továbbá 2 egymást követő csökkentett heti pihenőidő egy hónapban.

Franciaországban a francia kormány kiadott egy térképet a gépjárművezetők számára, amelyről tájékozódhatnak azon benzinkutak elérhetőségéről és nyitva tartásáról, amelyek alapvető higiéniai szolgáltatásokat is nyújtanak (például egészségügyi létesítményeket és vendéglőket). Engedélyezett a „négykezes fuvar”, tehát tartózkodhat két gépjárművezető a kabinban egyidőben, ennek feltétele, hogy betartják a minimum 1 méteres távolságot. A napi vezetési időt 10 órára hosszabbítják meg. A járművezetők dönthetnek úgy is, hogy napi 11 órán át vezetnek, legfeljebb heti két alkalommal. A heti vezetési idő meghosszabbítása heti 60 órára, de két egymást követő héten legfeljebb 110 órára, feltéve, hogy az ilyen hosszabbítás tiszteletben tartja a további vezetési és pihenőidőre vonatkozó jogszabályokat.

Spanyolországban is ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre visszamenőleges hatállyal, 2020. március 10-től azon gépjárművezetők esetében, akik Spanyolország érintett területein jártak.

Az információkat a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől kaptuk. Ismét kiemeljük, hogy a járványügyi helyzet gyors változásai miatt az útvonaltervezéskor, illetve a határátlépés előtt tájékozódjanak a cél-, és tranzitországokban uralkodó helyzetről és egyéni szabályozásokról!

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

...
2024.04.18. 08:14

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

...
2024.04.16. 08:28

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.

...
2024.04.15. 10:17

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.

Dugótipp keddre-szerdára

Az M1-M7 közös bevezetőszakaszán festenek majd burkolati jeleket, emiatt terelések, korlátozások várhatóak a térségben.

...
2024.04.15. 06:08

Dugótipp keddre-szerdára

Az M1-M7 közös bevezetőszakaszán festenek majd burkolati jeleket, emiatt terelések, korlátozások várhatóak a térségben.

Figyeljenek a jövő héten a sebességükre!

Egy hetes sebességellenőrzési akciót tart a rendőrség az ország közútjain. Ez még egy indok, hogy betartsák a sebességhatárokat!

...
2024.04.14. 17:56

Figyeljenek a jövő héten a sebességükre!

Egy hetes sebességellenőrzési akciót tart a rendőrség az ország közútjain. Ez még egy indok, hogy betartsák a sebességhatárokat!

Hétfői dugó-tipp

Hétfőtől útfelújítás nehezíti a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítését.

...
2024.04.14. 05:54

Hétfői dugó-tipp

Hétfőtől útfelújítás nehezíti a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítését.

Ha támogatják, akkor veszik

Háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek.

...
2024.04.13. 05:59

Ha támogatják, akkor veszik

Háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek.

Hidat mosnak a fővárosban

Hétvégén Budapesten az Árpád híddal folytatódik a hidak tavaszi nagytakarítása.

...
2024.04.12. 18:13

Hidat mosnak a fővárosban

Hétvégén Budapesten az Árpád híddal folytatódik a hidak tavaszi nagytakarítása.