Kéklámpás parti az Aeroparkban

2021.07.22. 05:26

Szombaton a ferihegyi Aeroparkba különleges tűzoltóautók, oldtimer rendőr- és mentőautók, valamint helikopterek is érkeznek az állandó kiállítást adó repülőeszközök mellé. Érdekes programnak ígérkezik.

Több mint harminc tűzoltóautó, köztük fecskendők, műszaki mentők, valamint oldtimerek is láthatók lesznek a budapesti ferihegyi repülőmúzeumban július 24-én, szombaton. Az ország különböző részeiről Ferihegyre érkező önkéntes tűzoltó egyesületek egyebek mellett Mercedes, Rosenbauer, Rába és Spartan típusokat vonultatnak fel, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó szolgálatban állt Trabant és Lada is. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás és beavatkozás közben láthatják az érdeklődők a 40 éves Simbát és a legújabb, habbal oltó monstrumokat is.

A tűzoltók mellett a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók is megérkeznek, amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. A Hagyományőrző Rendőrszázad pedig oldtimer rendőrautókkal vonul a helyszínre. A Kéklámpás Találkozó egyik főszereplője a délelőtti órákban a légirendészet egyik MD902-es helikoptere, valamint a légimentők EC-135-ös helikoptere lesz, amelyet a nap egy részében meg is tekinthetnek a látogatók.

Szombaton egész nap élménytűzoltóautózást szerveznek, emellett a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit az érdeklődőkkel. A látogatók több speciális eszközt is kipróbálhatnak, valamint elsajátíthatják az újraélesztés alapjait. Délután a találkozó egyik leglátványosabb programjaként a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon. A programot többek között az Országos Mentőszolgálattal, a Magyar Tűzoltószövetséggel, a Budapest Airporttal, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, valamint az Országos Rendőrfőkapitánysággal együttműködésben szervezik.

(képeink a Hagyományőrző Rendőrszázad autóiról a 2019-es rendőrnapon készültek)

Rendornap 09
Tűz Csucsu

Legfrissebbek