Teljes körű tilalom Európában

2018.06.10. 14:42

2018. az első év, amikor valamennyi Európai országban jogellenessé vált a járművezetés közbeni telefonhasználat.

Talán meglepő, de még 2017-ben sem minden európai ország tiltotta a jármű vezetése közbeni telefonálást. 2018. február 1-től azonban teljessé vált a kör, mert Svédország is hatályba léptette azt a rendelkezést, mely alapján kézben tartott mobilt telefont jármű vezetésekor használni tilos. Aki a szabályt megszegi, 160 eurós pénzbírságra számíthat (mely nagyjából 50 ezer forintnak felel meg).

Miért lett Svédország az utolsó ország, amely eddig nem szankcionálta a telefonálást vezetés közben? Főleg azért, mert a svédeknél a szabályok tisztelete jóval magasabb szintű az átlagnál (nem véletlenül tartozik Svédország évtizedek óta a legbiztonságosabb úthálózattal rendelkező országok közé a földön), a svédek tudatosan ügyelnek a biztonságos közlekedésre, és a vezetés közbeni mobilhasználat a baleseti statisztikákban sem ütötte meg azt a szintet, mely a jogalkotókat lépéskényszerbe hozta volna. Eddig! A telefonálás jármű vezetése közben egyre gyakoribb forrásává vált a közúti kockázatoknak és baleseteknek, így a parlament módosította a svéd közúti közlekedési szabályokat, idén februárban bevezetve a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalmát. A jogszabályi tilalom a telefonok bármelyik applikációjának használatára vonatkozik, a telefonálásra, üzenetek írására, fényképezésre stb.

A 160 eurós büntetés mindössze üzenetértékűnek számít a skandináv országban, és nem tartozik a kiemelt bírságösszegek közé Európában, hiszen azonos szabályszegés esetén az Egyesült Királyságban akár 1 100 euró, Észtországban pedig 400 euró megfizetésére kötelezhetik a jármű vezetőjét.

A német autóklub, az ADAC egy ábrán gyűjtötte össze a vezetés közbeni telefonhasználat aktuális bírság összegeit az európai országokban

 

 

Háttér

A jármű vezetése közbeni telefonhasználat egyike a leggyakoribb közúti szabályszegéseknek Európában, melyet a járművezetők többsége sajnálatos módon nem tart különösebben veszélyesnek – erről árulkodnak a nemzetközi és hazai felmérések. Pedig a telefonhasználat egyrészt leköti az egyik kezet, így veszélyes szituációkban a balesetet elhárító manőverezés képessége jelentős csorbát szenved. De ami még ennél is nagyobb gond: a telefon teljesen elvonhatja a járművezető figyelmét, ezáltal a jármű kontroll nélkül halad előre, jó esetben a saját forgalmi sávban, rossz esetben pedig az utat elhagyva árokba hajtva, vagy áttérve a menetirány szerinti bal oldalra.

 

A kilenc halálos áldozatot követelő román kisbusz esete a reális példa arra, milyen hatása van a telefonhasználatnak a járművezetésre.

Legfrissebbek