Baleset-megelőzés

Sikeres évkezdet!

2019-05-27 09:28:32

2019. január 01. és április 30. között a személysérüléses balesetek, a közúti halálozások, valamint a megsérült személyek száma egyaránt csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest.

Halálos Baleset Az M1 Esen Győrnél

Régen fordult elő, hogy egy év a közúti balesetek és halálozások alakulása szempontjából olyan jól kezdődött volna, mint 2019! Az első négy hónap elteltével gyakorlatilag valamennyi fő baleseti mutató kedvező értéket mutat. A korábbi időszakokban gyakran megfigyelhettük, hogy egy-egy zord tél a halálos balesetek számának csökkentését eredményezte (ilyen időszakokban a tapasztalatok szerint az anyagi káros „koccanások” és a könnyű sérüléses balesetek száma növekszik meg, jellemzően az alacsonyabb haladási és ütközési sebességek miatt), azonban a hideg, csapadékos tél legfeljebb március végéig érezteti a baleseti statisztikákat érintő hatását. Most azonban más a helyzet, mert önmagában az április hónap is kifejezetten sikeres volt a baleseti adatok szempontjából. Csak példaképpen egy adat: idén áprilisban a közúti balesetben meghalt személyek száma mintegy 40%-kal csökkent a 2018. áprilisi adatokhoz képest, ami 21 emberélet megmentését jelenti egyetlen hónap leforgása alatt (52 áldozat helyett idén áprilisban 31 halálos áldozat). De tekintsük át a részleteket!

A rendőrség összegyűjtötte a területi szervektől érkező előzetes adatokat, melyek a balesetet követő 24 órás helyzetet tükrözik. A legfrissebb adatok alapján 2019. január 01. és április 30. között összesen 4 431 személysérüléses közúti baleset okoztak a hazai közutakon, 4,6%-kal kevesebbet, mint tavaly azonos időszakban (akkor 4 647 balesetet regisztráltak). A baleseteket súlyosságuk szerint csoportosítva azt láthatjuk, hogy a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek számában egyaránt csökkenés történt (a legmagasabb értéket a halálos kimenetelű balesetek esetében láthatjuk, mely 19,3%-kal csökkent).

Világszerte a legfontosabb közlekedésbiztonsági és baleseti mutató a halálos áldozatok számának alakulása. Amint az cikkünk felvezetőjéből is kitűnt, e téren is kedvező változás történt. Januártól április végéig 153 fő vesztette életét közúti balesetben Magyarország úthálózatán a tavaly azonos időszakban mért 178 fővel szemben. A halálos áldozatok számának 25 fővel való visszaesése 14,0%-os csökkenésnek felel meg. (A 153 közúti áldozat egyébként évtizedünk második legjobb teljesítménye az első négy hónap vonatkozásában, ennél kedvezőbb értéket csak 2013-ban, a hazai közúti közlekedésbiztonság eddigi legsikeresebb évében tapasztalhattunk, amikor 143-an vesztették életüket balesetben.).

A halálos áldozatok mellett a súlyosan sérült közlekedők számában is 3,8%-os csökkenésről számolhatunk be (1 442 fő helyett 1 387 fő sérült meg súlyosan), míg a könnyen sérülteknél 3,7%-os (4 510 fővel szemben idén 4 344 fő) csökkenés történt. Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulásában a kedvező trend tovább folytatódott. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavaly áprilisi 8,37%-ról 7,63%-ra módosult, és ez a legkedvezőbb időarányos, azaz I-IV havi érték 2010 óta!

A közúti balesetek legfőbb okai terén említésre méltó változás nem történt. A személyi sérüléssel járó balesetek kereken egyharmadának, 33%-ának a hátterében a gyorshajtás áll (1 449 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 140 baleset (részaránya 26%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 659 baleset (részaránya 15%) történt. A közúti balesetek túlnyomó részét, 70%-át a közúti forgalomban résztvevők túlnyomó részét képező személygépkocsi vezetők okozták. Kis mértékben nőtt a tehergépkocsi vezetők részaránya (7%-ról 8%-ra), míg az autóbusz vezetőké változatlan maradt (1%) a balesetek okozásában. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya az első négy hónapban 8%-os (35 balesetet okoztak kerékpárral), mely azonos arányt képvisel az elmúlt év áprilisi adatával összehasonlítva.

A „motoros” kétkerekűek vezetői – a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok – összesen 281 balesetet okoztak. A segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok részaránya egyaránt 3-3%-os volt április végén. Végezetül a gyalogosok hibájából az év első négy hónapjában 249 személyi sérüléssel járó közúti baleset következett be, ami 6%-os részesedést jelent az összes baleseten belül.