Részeg és narkós rolisokkal van baj Dániában

2019.08.09. 15:10

Koppenhágában egy hétvége alatt 28 ittas, illetve kábítószeres befolyásoltság alatt álló e-rollerezőt vettek őrizetbe. Reméljük Budapest nem követi a példát!

Dánia egyike a legnagyobb kerékpáros nemzeteknek, így fejlett kerékpárút hálózattal rendelkezik. Részben ennek az infrastrukturális háttérnek is köszönhető, hogy nem tiltják az elektromos rollerek használatát, mert alapvetően a kerékpárutakon járnak velük. A dán kormány a közlekedési szabályok módosításával lehetőségét adott az e-rollerek használatára, ugyanakkor közlekedésük engedélyezésére egy próbaidőszakot is megjelölt, amely során a Közúti Közlekedésbiztonsági Tanáccsal együttműködve figyelik a napjainkban meglévő mintegy 7000 darab e-roli használatát.

Koppenhágában sem fogadta mindenki osztatlan lelkesedéssel az e-rollerek járdákon való megjelenését. A legtöbb panasz amiatt érkezik a hatóságokhoz, hogy az e-rollerezők száguldoznak, veszélyeztetik a járókelőket, és viszonylag közel, jobbról-balról elhaladva kerületik a gyalogosokat. Akik viszont a fővárosban nagy problémát jelentenek, azok az ittasan, vagy kábítószeres állapotban e-rollerezők! A dán rendőrség egyetlen júliusi hétvégén 28 embert állított elő mert ittas, illetve bódult állapotban közlekedtek e-rollerrel. A 28 főből 24-en szeszesitalt fogyasztottak, 4 fő narkotikumot. Az előállítottak gyorsított eljárásban fejenként 2000 dán korona (mintegy 85-90 ezer Ft) pénzbírságot kaptak.

Azt még nem tudni, hogyan dönt majd a dán kormány a próbaidőszak leteltét követően az elektromos rollerezés jövőjéről, az azonban bizonyos, hogy az eszközzel ittasan, vagy bódult állapotban közlekedők, valamint a járókelőket egyéb módon veszélyeztetők nem tesznek jót az „ügynek”.

Legfrissebbek