Megjöttek az európai Speed akció eredményei

2019.10.01. 20:10

Egy hét alatt közel félmillió autós bukott le gyorshajtás miatt a sebességellenőrzést végző rendőrségek összeurópai akciója során. Persze Magyarország is kivette a részét.

A nyárvégi „Speed” páneurópai sebességellenőrző akció összesített eredményei szerint augusztus 12 és 18. között több mint 440 000 autóssal szemben indult eljárás a sebességhatárok megsértése miatt. A 440 414 regisztrált gyorshajtásból 149 219-et mobil sebességmérővel kitelepült rendőrök mértek, 299 392 sebességtúllépést automata sebességellenőrző eszközök rögzítettek. Az akcióban 17 ország vett részt.

Az eredményeket kommentálva Aidan Reid, a TISPOL főtitkára megjegyezte, hogy a gyorshajtás egyike annak a három közúti közlekedési szabályszegésnek, amelyek a legtöbb halálesetet okozzák az utakon. A főtitkár kijelentette, hogy: „A gyorshajtás veszélyezteti más  járművezetők és gyalogosok életét, és az európai utakon bekövetkező halálos balesetek egyharmadának az oka. A halálos és súlyos sérüléses közúti balesetek visszaszorítására irányuló törekvéseinket jelentős mértékben akadályozzák azok a járművezetők, akik a megengedett sebességet túllépik, illetve az adott körülményekhez képest nem megfelelő sebességgel haladnak.”

A TISPOL akciója során a rendőrök más jogsértések miatt is intázkedtek. Néhány példa: 307 gépjárműben kábítószert találtak (ebből 125 esetben Svédországban), 27 alkalommal jogellenesen tartott lőfegyvert koboztak el, 74 körözés alatt álló személyt fogtak el, továbbá 533 egyéb, nem közlekedési jogsértést is feltártak.

Legfrissebbek