Baleset-megelőzés

Megjöttek az európai Speed akció eredményei

2019-10-01 20:10:09

Egy hét alatt közel félmillió autós bukott le gyorshajtás miatt a sebességellenőrzést végző rendőrségek összeurópai akciója során. Persze Magyarország is kivette a részét.

A nyárvégi „Speed” páneurópai sebességellenőrző akció összesített eredményei szerint augusztus 12 és 18. között több mint 440 000 autóssal szemben indult eljárás a sebességhatárok megsértése miatt. A 440 414 regisztrált gyorshajtásból 149 219-et mobil sebességmérővel kitelepült rendőrök mértek, 299 392 sebességtúllépést automata sebességellenőrző eszközök rögzítettek. Az akcióban 17 ország vett részt.

Az eredményeket kommentálva Aidan Reid, a TISPOL főtitkára megjegyezte, hogy a gyorshajtás egyike annak a három közúti közlekedési szabályszegésnek, amelyek a legtöbb halálesetet okozzák az utakon. A főtitkár kijelentette, hogy: „A gyorshajtás veszélyezteti más  járművezetők és gyalogosok életét, és az európai utakon bekövetkező halálos balesetek egyharmadának az oka. A halálos és súlyos sérüléses közúti balesetek visszaszorítására irányuló törekvéseinket jelentős mértékben akadályozzák azok a járművezetők, akik a megengedett sebességet túllépik, illetve az adott körülményekhez képest nem megfelelő sebességgel haladnak.”

A TISPOL akciója során a rendőrök más jogsértések miatt is intázkedtek. Néhány példa: 307 gépjárműben kábítószert találtak (ebből 125 esetben Svédországban), 27 alkalommal jogellenesen tartott lőfegyvert koboztak el, 74 körözés alatt álló személyt fogtak el, továbbá 533 egyéb, nem közlekedési jogsértést is feltártak.