Baleset-megelőzés

Kedvező baleseti adatok

2019-06-13 08:40:14

2019. első öt havában a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, a súlyosan, valamint a könnyen sérültek száma egyaránt csökkent.

Buszbaleset Zalakomar 2017 Olaszauto

Május végén két halálos tömegszerencsétlenség is történt Magyarország közútjain, melyek sokkolták a közlekedési hírek figyelőt. Az első egy kamionsor szabálytalan, vélhetően nagy sebességgel történő előzése miatt következett be május 26-án éjjel, Jász-Nagykun-Szolnok megye területén, amikor hat ember (többségükben fiatalok) vesztette életét egyetlen balesetben! A második tragédia május 28-án reggel történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amikor egy négy járművet érintő balesetben a feltételezett okozó elaludt a tehergépkocsi volánja mögött. Ez a baleset – illetve az annak hátterében álló jogsértés – három ember életét követelte, további két fő pedig életveszélyesen sérült.

A lesújtó, nehezen feldolgozható tragédiák híre ellenére a május hónap baleseti adatai korántsem alakultak rosszul. Sőt, éppen ellenkezőleg! Ha az eltelt egyetlen hónapot, a 2019. május 01 és 31. közötti időszakot vesszük alapul, akkor azt láthatjuk, hogy a halálos kimenetelű, valamint a súlyos sérüléses közúti balesetek száma évtizedünkben soha nem volt ilyen alacsony, mint az elmúlt hónapban. (az előző év májusával összehasonlítva: idén 31, tavaly 47 halálos balesethez, továbbá idén 373, tavaly 484 súlyos sérüléses közúti balesethez riasztották a hatóságok munkatársait). Az előzőek mellett az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is csökkent, és ezek az eredmények a 2019. évi első öt havi összeredményre is kedvező hatást gyakoroltak.

De nézzük a részleteket!

A rendőrség közlekedésrendészeti szolgálati ága által gyűjtött előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2019. január 01. és május 31. között összesen 5 859 személysérüléses közúti baleset történt, 7,0%-kal kevesebb, mint 2018. azonos időszakában (akkor 6 303 balesetet regisztráltak).

A halálos, súlyos sérüléses, valamint a könnyű sérüléses balesetek terén egyaránt csökkenő tendencia mutatható ki, ahol – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 20,2%-os, 8,1%-os, valamint 6,02%-os a csökkenés.

Az év első hónapjában összesen 39 fővel kevesebben vesztették életüket hazánk közútjain, mint tavaly ilyenkor. A tavaly I-V. hónapi 235 halálos áldozattal szemben idén májusig 196 ember életét követelte a közúti közlekedés, és ez egy év alatt 16,6%-os csökkenést jelent a legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató tekintetében! A súlyosan sérült személyek száma január óta 6,4%-kal (1 982 főről 1 855 főre), a könnyebben sérültek száma pedig 6,5%-kal (6 112 főről 5 715 főre csökkent).

Az ittasan okozott balesetek trendje továbbra is kedvezően alakult. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 8,5%-ról 7,6%-ra csökkent, ami időarányosan (az I-V havi mutatókat) tekintve rekord alacsony érték évtizedünkben. Az összes közúti baleset egyharmada (33,0%-a) gyorshajtás miatt következett be, az elsőbbségre vonatkozó szabályok megszegése a balesetek 25%-ának, a kanyarodási szabályok megszegése pedig a balesetek 15%-ának állt a hátterében. Gyalogos hibájára az összes személysérüléses közúti baleset 5%-a volt visszavezethető az eltelt öt hónapban.