Gyalogos balesetek alakulása

2019.06.18. 08:35

2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az utakon.

A különböző közúthasználók veszélyeztetettsége eltérő mértékű. Míg a gépjárművek vezetői és utasai az átlagosnál nagyobb biztonságot élveznek, addig más közúthasználók esetében – amennyiben baleset következik be – a sérülési és halálozási arány jelentősen nagyobb. A közúti közlekedés során elszenvedett súlyos sérülések különösen a védtelen közlekedők, a gyalogosok, kerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok körében gyakoriak. Sorozatunk első részében a gyalogosokat érintő közúti balesetek alakulását mutatjuk be.

Közúti gyalogos balesetek alakulása

A gyalogosok közlekedése közúti közlekedésbiztonságunk egyik neuralgikus pontja, hiszen a közúti halálos áldozatok egynegyede (2018-ban 26%-a) a gyalogosok közül kerül ki. A gyalogosok átlag feletti védtelenségét az okozza, hogy testük közúti baleset bekövetkezése esetén gyakorlatilag minden esetben érintkezik a járművel, s az azt követő úttestre esés is súlyos következményekkel járhat. Ezért gyalogos elütése során soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem hogy annak milyen a súlyossági foka. Kevesen tudják, de már az alacsony sebességgel történő gyalogoselütés is súlyos, akár halálos következményekkel járhat.

 

 

Évtizedünkben átlagosan évi 2600-2700 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, míg a halálos gyalogos áldozatok száma – évenként eltérően – 124 fő és 192 fő között változott.

A gyalogosokat érintő, valamint az általuk okozott balesetek száma egyaránt csökkent az elmúlt időszakban, még ha annak mértéke csekély is. Évente a gyalogosan közlekedők mintegy 900-1000 közúti balesetet okoztak, és ez azt jelenti, hogy a gyalogosokat érintő balesetek közel 40%-ában őket terhelte a felelősség. 2010 és 2018 között átlagosan évente 70 gyalogos vesztette életét Magyarországon saját hibára visszavezethetően.

A közúti balesetben meghalt gyalogosok száma 14,1%-kal csökkent a vizsgált időszakban, és ez közelít az általános közlekedésbiztonsági trendben mért 15%-os balesetszám csökkenéshez. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy 2012 és 2016. között az eredmények stagnáltak, a fejlődés lendülete megtört, majd a gyalogos áldozatok száma kis mértékben növekedett.

 

A gyalogosok által okozott balesetek fő oka a gyalogos vigyázatlan, hirtelen úttestre lépése, mely minden évben több mint 400 személysérüléses balesetet eredményez. A második leggyakoribb ok az úttesten tilos jelzésen, illetve tiltott helyen való áthaladás, amely nagyságrendileg 200 balesetet jelent. A legtöbb gyalogos elütés Budapesten és Pest megye területén történik. A gyalogosok leggyakrabban hétköznapokon – különösen pénteken – okoztak közúti balesetet, hétvégén az azonos balesetek száma jóval alacsonyabb.

Az ittasság a gyalogos balesetek létrejöttében is szerepet játszik, és a bizonytalan közlekedés, a veszélyérzet csökkenése (adott esetben teljes hiánya), valamint a forgalmi szituációk helytelen értelmezése következtében a szeszesital befolyása alatt álló személy potenciális veszélyhelyzetbe kerülhet. Az elmúlt évek átlagában az ittas gyalogos baleseteknek az összes ittasan okozott személysérüléses közúti baleseteken belüli aránya közel 4% volt.

A gyalogosok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. A veszélyt növeli, hogy a jogszabályi kötelezettség ellenére sokan nem viselnek fényvisszaverő ruházatot lakott területen kívül, ezáltal beleolvadnak a környezetbe. Az idősebbek esetében az is kockázatnövelő hatású, hogy jellemzően sötét tónusú ruhában közlekednek. Ennek megszüntetése, a gyalogosok jobb észlelhetősége alapvetően az eddigieknél fokozottabb közlekedésbiztonsági kommunikációval érhető el.

Végezetül a mobil telefonok (főleg az okos telefonok) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása egyre több gyalogos baleset hátterében áll. Az elmúlt időszakban számos halálos tragédia történt amiatt (közúton, úttesten, vasúti átjáróban, HÉV megálló mentén stb.), mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el, vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval, s nem hallotta sem a közeledő veszélyt, sem pedig mások rémült kiáltását, akik próbálták őt figyelmeztetni a közeledő járműre.

Legfrissebbek