Baleset-megelőzés

Figyelemfelhívó matricák a ceglédi buszokon

2020.06.18. 13:05

A Cegléd Városi Baleset-megelőzési Bizottság és a Volánbusz együttműködésében több helyi járatú autóbuszra került fel a kerékpárosok közlekedésbiztonságát segítő figyelmeztető matrica.

Cegled Busz

Cegléden öt darab helyi járatú autóbusz hátfalára ragasztottak fel ” Ne bújócskázzunk a Holttér nem játék”  feliratú figyelem felhívó matricákat. Ezekkel a kerékpárosok figyelmét kívánják felhívni a holttérre. Holttérnek nevezzük azokat a sofőr látóterén kívül eső, a jármű közvetlen közeli területeket, amelyeket a vezető a technika takarása miatt nem lát, így nem tud az ellenőrzése alatt tartani. Minden jármű rendelkezik holttérrel, amelyet a sofőr nem lát sem közvetlenül, sem a visszapillantótükrökön keresztül.

Személyautók esetén ez leginkább jobb hátsó haránt terület, amelyet takarhat a karosszéria B és C oszlopa is, valamint a járműközeli területek közvetlenül az autó orra előtt és fara mögött. Kisebb típusoknál ez kevésbé feltűnő, de egy nagyobb méretű, magas felépítésű, terepjáró jellegű (SUV) járműnél már számolni kell vele, egy kisgyerek például “elbújhat” típustól függően akár az első holttérben is. Körülbelül 15 éve a passzív közlekedésbiztonság okán megerősített szélvédőkeretek miatt, a személyautók előre haránt irányú holtterei is nőttek, ugyanis az szélvédőkeret részeként is funkcionaló, oldalsó, úgynevezett A-(tető)oszlopok egyre nagyobb keresztmetszetűek, hogy egy esetleges ütközés esetén hatékonyabban nyeljék el az ütközési energiát és így védjék az utascellát.

Természetesen egy nagyobb gépjármű esetében a járművet övező holtteres területek is nagyobbak. Például autóbuszok, teherautók esetén. A holttér irányok hasonlóek, mint a személyautóknál említettek, de nagyobb a területük a méretekből adódóan. Így például előfordulhat, hogy a egy busz vagy nehéz teherautó holtterében tartósan észrevétlenül tartózkodjon egy másik jármű, jellemzően kerékpáros, robogós, vagy akár gyalogos. Ez rendkívül balesetveszélyos forgalmi szituációkat okozhat, hiszen a sofőr ha nem látja a közlekedés másik résztvevőjét, akkor a legjobb szándékkal sem tud vigyázni rá. A ceglédi matricakampány erre a veszélyre hívja fel a kerékpárosok figyelmét!