A Közlekedési Kultúra Napja

2021.05.10. 19:15

Magyarországon 2015 óta május 11-e „A Közlekedési Kultúra Napja”. Az elgondolás ötletgazdái felvetették az alkalom világnappá bővítését.

A „Közlekedési Kultúra Napja” rendezvénysorozat ötletgazdája Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) társelnöke, a közlekedésbiztonsági tagozat elnöke elmondta, hogy 2010. márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot. Az ENSZ által indított program 2011. május 11-én vette kezdetét. A cél a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása volt.

Magyarországon 2015. május 11-én rendezték meg az első „A Közlekedési Kultúra Napja” című rendezvénysorozatot, amelyre idén május 11-én is sor kerül.  Tavaly, a járványhelyzet okán online formában zajlott a program. „A Közlekedési Kultúra Napja” rendezvényei KTE és partnerszervezeteinek a segítségével szervezettek. Mivel az ENSZ programja az idén lejár, az ENSZ Közgyűlés a Hetvenegyedik Ülésén a globális közúti biztonság javítása érdekében az együttműködés folytatása mellett döntött.

A Magyarországon „A Közlekedési Kultúra Napja” című eseménnyel dedikált napot kap a közlekedésbiztonság, a közlekedési kultúra fókuszba állítása. A kedvező tapasztalatok alapján a KTE partnereket keres a javaslatához, hogy az ENSZ nyilvánítsa május 11-ét „A Közlekedési Kultúra Világnapjává”, az egyetemes közlekedési kultúra továbbfejlesztése, a biztonságtudatos, környezettudatos közlekedés társadalmi igényeinek széleskörű, nemzetközi elterjedése érdekében  – emelte ki Bíró József.

Legfrissebbek