Hogyan töltsd az elektromos autódat?

2022.05.18. 09:05

A Jövő Mobilitása Szövetség szerint folyamatosan nő az elektromos autók akkumulátorainak az élettartama, de ezért a tulajdonosnak is tennie kell.

Az elektromos autók kapcsán felmerülő aggályok leginkább az egy töltéssel megtehető útra és az akkumulátorok éllettartamára vonatkoznak a leendő felhasználók részéről. A Jövő Mobilitása Szövetség tapasztalatai szerint megfelelően töltve egy akkumulátor két-háromezer ciklust is kibír a teljesítmény csökkenése nélkül, ami 10-15 éves folyamatos használatot jelent. A szövetség azt várja, hogy a hatótávolság és az akkumulátorok élettartamának növekedése hozzájárul az elektromos autók elterjedéséhez is. A statisztika szerint 2022 első negyedévében 24 795 elektromos autó járta a magyar utakat, ez 15 százalékkal több, mint tavaly év végén. A növekedés felgyorsult 2020 és 2021 azonos időszakához képest, amikor 10,6 százalék volt. A szövetség közölte azt is, hogy a tisztán elektromos autók kezdeti 100 kilométer körüli hatótávolságával szemben a mai modelleknél a 200-300 kilométeres hatótáv az átlagos, és az előrejelzés szerint egy-két éven belül a 300 kilométer feletti hatótáv lesz az.

A szövetség közleménye szerint, bár a használat következtében minden akkumulátor hatékonysága romlik, az autógyártók általában 7-10 éves garanciát adnak az akkukra. Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága által 2022-ben elfogadott javaslata alapján 160 ezer kilométer megtétele után is, vagy az autó 8 éves életkoráig biztosítaniuk kell a kapacitásuk legalább 70 százalékát az akkumulátoroknak. A szövetség szerint téves az a nézet, miszerint minél többet használják az elektromos autót, akkumulátora annál nagyobb mértékben veszít a teljesítményéből. Az elavulás (degradáció) és a kapacitáscsökkenés inkább a hőmérséklet és a töltési sebesség miatt változik, és az sem igaz, hogy akik napi 10-15 kilométer tesznek meg egy nap elektromos autójukkal, azok számára ajánlott állandóan tölteni. Közölték, hogy annak ellenére, hogy hideg időben az akku kapacitása kisebb és így az autóval megtehető távolság is mérséklődik, mégis, az akkumulátor felmelegedése jobban csökkenti az élettartamát, akár az időjárás, akár a gyors töltés miatti felmelegedés hatására. Ezért előnyösebb az az elektromos autótípus, ami temperálja az akkumulátort, és ha kell hűti, illetve fűti.

Fontos, hogy ha hosszabb ideig nem használják – több hétig – az autót, akkor a mai lítium akkumulátorokat 50 százalék körüli töltöttséggel állítsák le, és az se induljon el teljes töltöttséggel otthonról, aki rögtön lejtős úton közlekedik, mert itt az autó folyamatosan visszatölt. A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy az elektromos autó akkumulátorának élettartamát negatívan befolyásolja, ha a cellákat gyakran lemerítik, majd teljesen feltöltik: a gyártók általában azt javasolják, hogy csak 80 százalékig töltsék az akkumulátort, és soha ne engedjék teljesen lemerülni. Közölték, az akkumulátor élettartamát alapvetően befolyásolja a gyakori gyorstöltés is, mivel ilyenkor jelentősen megemelkedik az akkumulátor belső hőmérséklete, ami hosszabb távon károsítja a cellákat.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek