Tanácsok

Elektromos autót, de milyent?

2021.05.31. 06:00

Június 14-től újra pályázható az elektromos autóvásárlási támogatás. Tavaly mindössze pár óra alatt kimerült az erre szánt állami keret, és idén is hasonló rohamra számítanak a szakemberek.

Volkswagen Passat Gte Und Passat Gte Variant

A 2020-as kormányzati programhoz képest az idei kiírás több részletében megváltozott. „A régi-új autóvásárlási programnak ezúttal három pillére van” – kezdte Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. „A maximum ötszemélyes, tisztán elektromos gépkocsikra 2,5 millió forintos állami támogatás igényelhető, bruttó 12 millió forint vételárig, de bruttó 12-15 millió között is jár az idei évre megnövelt, 1 500 000 Ft kedvezmény. A hét- vagy többszemélyes autóknál a nagyobb támogatási összeg határértékét bruttó 14 millióig tolta ki az állam, ráadásul az ezen modellekre pályázók még a nagycsaládos akcióval is összevonhatják ezt az engedményt, így akár 5 millió forinttal olcsóbban juthatnak új, elektromos gépkocsihoz. Az alacsonyabb támogatási összeg pedig a bruttó 14-17 milliós járművekhez is elérhető. A program 3. pillérét a taxisok alkotják, akik ezúttal 45%-os állami hozzájárulást kérhetnek, a megvásárolni kívánt gépkocsi bruttó 15 millió forintos vételáráig.”  Markó Zoltán elmondása alapján a magyar autóvásárlók is mozdulnak az elektromos autók felé, a Duna Autó például több mint 300 darab elektromos autót adott már át kormányzati támogatással, a 2020-as eladásoknak pedig 10%-a irányult a környezetbarát gépjárművek kategóriájára.

Kezdő listaár alapján a legtöbb elektromos autó befér a 12 millió Ft alatti kategóriába, köztük a kisautók (pl. Peugeot e-208, Honda-e), a kompaktok (pl. Citroën ë-C4, Hyundai Ioniq Electric) és a kis méretű városi SUV-k (pl. Kia e-Niro, Kia e-Soul, Hyundai Kona Electric, Peugeot e-2008). A 1,5 millió forintos támogatási keret a nagyobb SUV-k terepe. A hét- vagy többszemélyes kocsik esetében pedig a Citroën ë-Spacetourer, Peugeot e-Traveller és Nissan e-NV200 Evalia szerepel a kínálatban. A tavalyi programmal ellentétben idén nem lehet pályázni elektromos haszongépjárművekre, azonban a TAO kedvezmény továbbra is igénybe vehető céges vásárlásnál.  Az óbudai cég tavalyi értékesítési adatai alapján az elektromosok közül eddig a Renault Zoe és a Nissan Leaf volt a legnépszerűbb. Mellettük azonban újabbak érkeznek, mint a Dacia Spring, a Fiat 500e, hamarosan érkezik a Peugeot e-Rifter, Citroën Berlingo, Seat el-Born és Volvo XC40 BEV is.

Az idei elektromos autóvásárlási programban nem csak a támogatás mértéke és a határértékek változtak, hanem a pályázás feltételeire és menetére is oda kell figyelniük a potenciális vevőknek. Természetes személyként legfeljebb 1, civil szervezet, egyesület és felsőoktatási intézmény esetében pedig maximum 5 darab elektromos gépjármű vásárolható állami támogatással. A pályázat benyújtásának feltétele a kiválasztott gépjármű megrendelése, amely nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja, vagyis 2021. május 17. A pályázat beadása az IFKA oldalán keresztül nyújtható be, három szakaszban: 2021.06.14. és 2021.07.02. között, 2021.08.09-27. között, valamint 2021.10.11-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022.06.01-ig. A pályázott gépjármű átvétele pedig csak a Támogatói Okirat átvételét követően lehetséges.