Tanácsok

Autópálya tanácsok az Autós Nagykoalíciótól

2021.06.01. 17:54

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” - az Autós Nagykoalíció edukációs sorozatában a nyár elején a hosszú távú utazások terepével, az autópályákkal foglalkozik.

Ank Tanacs 2

A nyár a hosszabb utazások időszaka, sokan autóval vágnak neki, és mivel messzebre indulnak, autópályát használnak. Bár az autópálya az összes közútfajta közül statisztikailag a legbiztonságosabb, a figyelmes vezetés ott is elengedhetetlen.

Nyáron az autópályákon a legnagyobb forgalmat mindig a péntek délutáni, szombat délelőtti nyaralni indulók, és a vasárnap délutáni hazaindulók generálják. A megnövekedett járműsűrűség miatt a forgalom instabillá válik, könnyen alakulhat ki úgy nevezett pulzálás, vagy dugó anélkül, hogy azt valódi forgalmi akadály okozná. Érdemes felkészülni a váratlan megtorpanásokra és ha jelentős lassulást észlelünk magunk előtt, a vészvillogó használatával jelezzünk a mögöttünk haladónak is!

A sztrádán kialakult torlódásban, állás, vagy araszolás esetén hagyjuk szabadon a mentő-rendőr-tűzoltó egységek útját úgy, hogy a belső sávból a balra, a külsőből jobbra húzódunk. Ez azért fontos, mert a leállósávon akár egy műszaki hibás jármű is állhat, ezért ott nem biztosított a megkülönböztető jelzéseit használó járművek akadálytalan haladása.

Ank Tanacs 3
Biztonsági sáv a mentőknek

Ha már a leállósávot említettük, talán érdemes feleleveníteni, hogy azt kizárólag a tovább haladásra képtelen járművel való megállásra vehetjük igénybe, más esetben nem. A rendőrség a leállósávok használatát már tavaly is kiemelten ellenőrizte ebben az időszakban, akkor a leállósávban előnyt szerezni kívánók akadtak fenn a rostán és erre idén is számítani kell.

Mindenki tapasztalta már, hogy egy autópályán a forgalom nagyságával arányosan csökken a haladási sebesség. Ez természetes forgalom lefolyási jellemző, de még mindig jobb 80-100-as tempót autózni folyamatosan, mint baleset miatt megállni. Ilyen esetben ne cikázzunk a forgalmi sávok között, hanem fokozott figyelemmel vezessünk tovább a forgalom ritmusában.

Ank Tanacs 1Hosszú évek óta téma a jobbra tartási kötelezettség. Különösen fontossá válik ez a szabály a három, vagy többsávos autópályákon, ahol sokszor tapasztaljuk, hogy sokak tartósan a nagyobb biztonságérzetet nyújtó belső-, vagy középső sávban autóznak, miközben a szélső sáv is szabad. Szenteljünk nagyobb figyelmet ennek a szabálynak, erre sztrádáinkon jelzőtáblák és út feletti elektronikus jelzések is rendre figyelmeztetnek!

Nem csak a gyorsforgalmi útszakaszokon, hanem minden közlekedési helyzetben főszerep jut a türelemnek, a megértésnek. Nyáron sok olyan autóvezető is útra kel, akik talán évente csak néhány alkalommal vezetnek autópályán. Nézzük el nekik esetleges lassabb reakciójukat vagy alacsonyabb haladási sebességüket!

Ne feledjük, nem csak mi szeretnénk minél előbb célba érni, mindenki erre törekszik és csak kölcsönös odafigyeléssel tudjuk rövidebbé és stresszmentessé tenni az utat!