Hátrakötik a sarkát Hollandiában az ittasan jogsértőknek, ittas vezető is járhat így!

2020.06.28. 08:38

Az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett súlyosabb jogsértések visszaszorítására Hollandiában bevezetik az alkoholfogyasztás detektálására alkalmas okos bokapántot.

Hollandiában Grapperhaus igazságügyi és biztonsági miniszter számolt be az új eszköz bevezetéséről. A speciális alkohol-detektort olyan embereknek szánják, akik alkohol befolyása alatt súlyosabb jogsértést követtek el – ez lehet ittas vezetés is – és ezért eltiltják őket az alkohol fogyasztástól. Az alkohol-detektor bokapánt a tesztek során megbízható eszköznek bizonyult az alkohol-eltiltás betartásának ellenőrzésére. A beszámoló szerint segítette a visszaélések megelőzését, gátolta az újabb bűncselekmények elkövetését és az alkoholfogyasztást.

A miniszter a holland képviselőháznak a következőket jelezte: „Számos erőszakos bűncselekményt követnek el alkohol hatása alatt, például focimeccs nézés során, szórakozás közben, vagy otthon. Az okos bokapánt hatékony módja a viselkedés megváltoztatásának. Ezért szeretném, ha országszerte alkalmaznák. ”

Az alkoholos befolyásoltság alatt bűncselekményt elkövető elítélt embereket különleges körülmények esetén tilthatják el az alkoholfogyasztástól. Az eddigi eljárásrend szerint a pártfogó szolgálat hetente átlag két alkalommal ellenőrizte a tiltás alatt álló embereket légalkohol szonda, vér- vagy vizeletvizsgálat alkalmazásával.

A miniszter szerint a speciális bokapánt viselése hatékonyabban működik: “Az eddigi módszer csak pillanatképet adott, így a köztes időben megsérthető volt az alkoholtilalom.”- mondta. A GGZ Addiktív Pártfogó Alapítvány, az Ügyészség és az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium kezdeményezésére az alkoholdetektor működését 2017 óta tesztelik. “Ez azért fontos, mert az alkoholfogyasztással járó társadalmi károk magasak, beleértve a rendőrség és az igazságszolgáltatás költségét, a közúti balesetek által okozott károkat, amelyek a becslések szerint évi 2,3–4,2 milliárd eurót jelentenek. A sértettek sérülései, esetleges rokkantsága, vagy korai halála következményeként járó pénzügyi kár összege Hollandiában 6,1 milliárd euró. ”

Az alkoholdetektor működése:

– Az alkoholdetektort a nap 24 órájában viselik. Félóránként az izzadságot ellenőrizve naplózza, hogy a viselője fogyasztott-e alkoholt.

– Legalább naponta egyszer a hordozónak gondoskodnia kell arról, hogy közel legyen a bázisállomáshoz, hogy továbbadhassa az adatokat.

– Számítógépen nyomon követhető, hogy vajon ivott-e valaki, és ha igen, akkor mennyit.

– Jelenleg mintegy 500 ember van a pártfogó szolgálat felügyelete alatt, mert alkoholtól tiltották őket.

 

Eredmények:

A hordozók általában pozitívan gondolkodnak az alkoholdetektor hatására. A viselők 74 százaléka azt mondta, hogy a bokapánt viselése segítette őt, hogy lemondjon az alkoholfogyasztásról. Az alkoholdetektoros mérések azt mutatják, hogy az erre kötelezettek 71 százaléka nem ivott a viselés során, még akkor se, ha néhányuknak elvileg megengedett volt. A készülék viselése után is pozitív hatással volt tesztcsoport alkoholfogyasztási szokásaira. Például a viselők több mint a fele jelezte, hogy az alkoholdetektor eltávolítását követő három hónapban nem ivott alkoholt. A bokapánt legnagyobb hátránya a méret és ezáltal a viselési kényelmetlenség. A viselők túl nagynak és merevnek találták az alkoholdetektort, és volt, aki viszketésre, bőrirritációra, sebesedésre panaszkodott. A készülék fejlesztője ezért új bokagyűrűt tesztel az idén. Az alkoholdetektor-bokapánt jelenleg évi 432,90 euróba kerül.

Legfrissebbek