45 éves a KRESZ – tudáspróba on-line, és tét nélkül!

2020.02.05. 08:30

Ne a rendőrautó előtt tesztelje KRESZ tudását, erre most itt a lehetőség a KRESZ 45 éves évfordulójának kapcsán netes felületen, vagy azokon a rendezvényeken, ahol meglátja az ORFK-OBB standját!

Mivel 45 éves a KRESZ, ennek megünneplésére azzal készültünk, hogy aki kedvet érez, az 45 napon át próbára teheti a közlekedési szabályok kapcsán a tudását. 45 tesztkérdéssel készültünk, amelyet on-line felületen, a www.45evesakresz.hu oldalon érhetnek el. Minden kérdés megválaszolására alkalmaztunk egy kis „időnyomást”, tehát megadott idő áll a rendelkezésre a válaszadáshoz. A válaszok helyessége rögtön a válaszadás után is ellenőrizhető, de a teszt kitöltésének a végén táblázatszerűen lehívható az eredmény, amelyen a kitöltő válaszait, és a helyes válaszokat is feltüntetjük, valamint pontozzuk. Természetesen a maximális pontszám 45!

Aki nem csak az interneten próbálná ki a KRESZ tudását, az megteheti a jó másfél hónap alatt azokon a rendezvényeken, ahová az ORFK-OBB munkatársai kitelepülnek. Ilyen lesz például a FeHoVa, az Utazás kiállítás, az AMTS is. De nem csak a fővárosi rendezvényeken, hanem vidéki helyszíneken is jelen leszünk, tehát keressék az ORFK-OBB standját! Hiszen a KRESZ-tesztet ügyesen kitöltők a helyszíneken ajándékokat kapnak.

45eveskresz 3 Resize
A tesztkitöltés végén az eredmény listázható!

De talán ennél is fontosabb, hogy visszajelzést kapnak az élő KRESZ tudásukról, amit valljuk be, időnként nem árt felfrissíteni! És akkor elkerülhető, hogy a szabályok nem ismerete miatt bajba kerüljön a sofőr, és például pont őt vegye ki a forgalomból az egyik jelöletlen kamerás rendőrautó!

45eveskresz 2 Resize
45 éves a KRESZ

És, hogy miért éppen 45 éves a KRESZ, mikor korábban is léteztek közlekedési szabályok? Azért mert 1975 februárjában hirdették ki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet, amely 1976. január 01-én lépett hatályba. (És a KRESZ mozaikszóval jelöljük, amely a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavak kezdőbetűiből áll össze).

Bár az új KRESZ bevezetése számos új szabályozást hozott, a korábban vezetői engedélyt szerzett járművezetőknek nem írtak elő vizsgakötelezettséget az új előírások ismeretéből: de lehetőséget kaptak önkéntes tanfolyamon és elméleti vizsgán való részvételre. Az azóta eltelt időben a KRESZ összesen 37 módosításon esett át. Egyvalami nem változott a 45 év alatt: a szabályok ismerete ugyanolyan fontos a biztonságos közúti közlekedéshez, mint 1975-ben!

Próbálja ki a tudását: www.45evesakresz.hu !

Legfrissebbek