Hírek

Szűkül a használtautók kínálata

2020-06-25 16:48:18

A magyar átlagvásárló egyre olcsóbb, és így egyre idősebb használtautót keres megvásárlásra. Ennek a forintárfolyam változása mellett a szűkülő kínálat is az oka.

Hasznaltautopiac

Vélhetően nem azon elektromos autó vásárlók adják a magyar autópiac széles keresztmetszetét, akik pár óra alatt felszippantották a jellemzően második autónak vett elektromosokra kiírt támogatás ötmilliárdos keretösszegét – alig több mint 2000 járművet vásárolva. Sokkal inkább azok, akik az egy-egy elektromos autóra adott támogatási összegért, vagy annak feléért, harmadáért igyekeznek megoldani mobilitási igényüket. Ezt támasztja alá a hasznaltauto.hu portál adatközlése, amely szerint idén júniusban – vélhetően a tavasszal elmaradt autócserék okán – jóval élénkebb lett a használtautópiac, mint egy éve. A rossz hír, hogy leginkább az 500 ezer forint alatti áru kocsik iránt nőtt a kereslet.

A havonta 2,1 millió látogatót regisztráló portál statisztikái szerint március 18 volt a hazai használtautó-piac mélypontja, ekkor az előző évi keresések felét sem indították el az oldalon. Áprilisban a keresések száma 26, májusban 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Június eddig eltelt napjaiban ugyanakkor az előző évinél csaknem 10 százalékkal több keresést is regisztrált a használtautó.hu. Az öt legkeresettebb modell az 500 ezer forint alatti használt autók között sorrendben a Volkswagen Golf, az Opel Astra, a Volkswagen Passat, a Ford Focus és a Skoda Octavia.

A portál elemzőinek a véleménye szerint a vásárlókat a személyes városi mobilitás felértékelődése, a külföldi autós utazások elmaradása és a forint/euró árfolyam is az olcsóbb használt autók felé tereli. Katona Mátyás, az autonavigator.hu oldal főszerkesztője, aki a használtautó.hu szakértőjeként nyilatkozott kiemelte, hogy a koronavírus utáni nyitásban megfigyelhető, hogy aki teheti, inkább önállóan, autóval szeretne közlekedni. Ennek megfelelően nagyot nőtt az érdeklődés a legolcsóbb, 500 ezer forint alatti árkategória iránt. A vevők csaknem harmada ugyanakkor továbbra is a 1,5 és 3 millió forint közötti használt autók közül vásárolna.

A sikeres használtautó-vásárlást nehezíti, hogy azokat az éveket éljük, amikor a használtautópiacról hiányoznak a 2008-as válságot követő szűk legalább hét esztendőben el nem adott autók. Ezek hiánya miatt szűkebb a kínálat, nem csupán itthon, hanem a nyugat-európai piacokon is. Emiatt a használtautók árai feljebb kúsztak, a felhasználók rendszerint tovább nyúznak egy-egy kocsit, ezáltal az eladásra kerülő autók állapota jellemzően romlott, futásteljesítményük magasabb, mint akárcsak tíz éve volt. Ráadásul a járványidőszakban kevesebb utánpótlás érkezett nyugatról, illetve az is drágábban, köszönhetően a számunkra kedvezőtlen euró/forint árfolyamjegyzésnek.