Szomorú év vége, tragikus év kezdet

2022.01.05. 14:19

Megdöbbentő baleseti halálozási számokat hozott az évváltó hét. Egy évvel ezelőtt, ugyanezen időszakban nem történt halálos kimenetelű közúti baleset.

Rendszerint az ünnepek közötti időszakban, mikor csökken a forgalom, arányosan mérséklődik a balesetek, és azon belül is a halálos áldozatok száma. Most ez nem így történt. Karácsony hetében még élénk volt a forgalom, ekkor a hatóságok tudomására 1318 közúti, közlekedési baleset jutott. A december 27-vel induló héten már alábbhagyott a forgalom, így az ismert közúti balesetek száma 826 lett, ami beleillik a papírformába. Ami nagyon nem illik bele az az, hogy ugyan a december 20-val induló héten 4 halálos baleset történt 4 halálos áldozattal (ami közel megegyezik az egy évvel azelőtt regisztrált számmal: 4 eset, 5 halott), azonban az évváltó héten a csökkenő össz-balesetszám ellenére 8 halálos baleset történt, amely 11 áldozatot követelt. Egy évvel ezelőtt ugyanezen héten nem volt halálos áldozata közúti balesetnek.

A december 20-val induló héten az első halálos kimenetelű közúti baleset Pécsett történt, december 23-ára virradó éjszaka. Egy 21 éves nő személygépkocsival megfordulás közben összeütközött a mellette, vele azonos irányban, a megengedett legnagyobb sebességet jelentősen túllépve közlekedő másik 21 éves nő által vezetett személygépkocsival. A balesetben a visszaforduló autó sofőrje a helyszínen meghalt, utasa, valamint a másik autó sofőrje és utasa súlyos sérülést szenvedett.

Szintén december 23-án, csütörtökön történt a második halálos baleset koraeste Csongrád-Csanád megyében. Egy 59 éves férfi Röszke közelében, az M5 autópálya jobb pályatestén személygépkocsival elütötte a leállósávból a haladó sávra gyalogosan, láthatósági mellény nélkül kilépő, 25 éves külföldi férfit, majd megállás és segítségnyújtás nélkül a helyszínről elhajtott. A továbbhajtó sofőrt 3 km-el távolabb kiemelték a forgalomból és intézkedés alá vonták, a vele szemben alkalmazott légalkohol mérő készülék 0,86 mg/l értéket mutatott. Ellene segítségnyújtás elmulasztása és járművezetés ittas állapotban vétségének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást- szabadlábon hagyás mellett. A balesetben az elütött gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette.

Szenteste napján, december 24-én Budapesten, a IX. kerületben, egy útkereszteződésben napközben történt halálos baleset. Egy 22 éves férfi személyautóval egy 47 éves nő által vezetett autónak ütközött. A balesetben ez utóbbi sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Halálos Baleset Történt Budapesten, A Soroksári úton
Halálos baleset történt Budapesten, a Soroksári úton (MTI fotó) – a cikk elején látható fotón a balesetben részt vevő másik fehér autó (BMW)

Karácsony két napja közül december 25-én történt halálos baleset Egerben. Késő délután egy 35 éves férfi személykocsival elütötte a kijelölt gyalogátkelőhelyen neki balról jobbra az úttesten gyalogosan áthaladó 54 éves nőt, aki a kórházba szállítását követően meghalt.

 

Az évváltó hét halálos balesetei

A múlt héten a halálos balesetek sora egy budapesti esettel indult. A december 27-re virradó éjszaka a XIV. kerület Fogarasi utat a XVI. kerület Csömöri úttal összekötő felüljárón egy 34 éves nő személygépkocsival a szalagkorlát tartóoszlopának csapódott. A baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Halálos Baleset A Csömöri úti Felüljárón
A Csömöri úti felüljárón történt baleset (MTI fotó)

Másnap, december 28-án, kedden a Heves megyei Mátrafüred közelében, a 24. sz. főúton, kora délután egy 57 éves férfi tehergépkocsival az úttesten lévő aszfaltfelgyűrődés miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött az ott szabályosan közlekedő, egy 58 éves férfi által vezetett személygépkocsival. A balesetben a személyautó sofőrje a helyszínen meghalt.

Szilveszter napján három halálos kimenetelű közúti baleset is történt. Az első reggel Tolna megyében, Alsónyék közelében egy útkereszteződésben. Egy 66 éves férfi személygépkocsival nem biztosított elsőbbséget a védett útvonalon közlekedő, egy 66 éves férfi által vezetett tehergépkocsinak és azzal összeütközött. A balesetben a személyautó egyik utasa, egy 68 éves nő a kórházba szállítását követően meghalt, további két utasa súlyos, míg a sofőr könnyű sérülést szenvedett.

A szilveszteri második halálos baleset Győr-Moson-Sopron megyében, Dör közelében, egy vasút-közút szintbeli kereszteződésben történt kora délelőtt. Egy 67 éves férfi tehergépkocsival a fényjelző készülék tilos jelzése és a leeresztett félsorompó ellenére behaladt az átjáróba és összeütközött az ott közlekedő motorvonattal, amely kisiklott. A balesetben az autó sofőrje a helyszínen meghalt.

Vonattal ütközött Egy Kisteherautó Kóny Közelében Egy E
Vonattal ütközött egy kisteherautó (MTI fotó)

A harmadik szilveszteri baleset is vasúti átjáróban történt. Döbrököz lakott területén, kora délután egy vasút-közút szintbeli kereszteződésben egy 22 éves férfi személygépkocsival a fényjelző készülék tilos jelzése ellenére behajtott, és összeütközött a Budapest-Pécs között közlekedő tehervonattal. A balesetben a személyautó sofőrje a helyszínen meghalt.

Nem volt szerencsésebb január első napja sem. Miként korábbi cikkünkben írtunk róla Veszprém megyében, Tapolca közelében, a 7356 számú úton délelőtt egy 20 éves férfi személygépkocsival a vasúti átjáró forgalmát biztosító fénysorompó tilos jelzése ellenére behaladt az átjáróba, ahol összeütközött a Tapolcáról Székesfehérvárra tartó személyvonattal. A balesetben a sofőr elhunyt, utasai közül két 19 éves férfi és egy 17 éves lány a helyszínen meghaltak, egy 18 éves nőt életveszélyes sérülésekkel, helikopterrel szállítottak kórházba.

Négyen Meghaltak Egy Vonat és Személygépkocsi ütközésébe
Négyen haltak meg a vasúti átjáróban történt balesetben (MTI fotó)

Január 2-án Budapesten, a XIV. kerületben található HÉV átjáróban kora délután egy, a tilos jelzés ellenére a vasúti pályára lépő 77 éves férfit elütött az érkező HÉV szerelvény. A gyalogos a helyszínen meghalt.

A múlt heti utolsó halálos kimenetelű baleset is január 2-án történt, kora délután, Bács-Kiskun megyében. Tiszaalpár közelében egy 54 éves férfi elvesztette az uralmát a járműve irányítása felett, lesodródott az úttestről, majd az út melletti vízelvezető árokban egy fának ütközött. A baleset következtében sofőr a helyszínen meghalt.

 

Legfrissebbek