Hétfőtől környezetvédelmi ellenőrzések lesznek az utakon

2021.09.26. 11:51

Szeptember 27-től október elsejéig közúti mérésekkel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte, hogy a hétfőtől induló öt napos ellenőrzés sorozat során az ellenőrök a közlekedő járművek esetleges problémáira hívják majd fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat pedig időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A közúti közlekedés zöldítése a forgalomban lévő kocsik műszaki állapotának javításával, rendszeres karbantartásukkal is elősegíthető.
Az első ilyen jellegű közúti elelnőrzés sorozatot pont 25 éve tartották. A jelenlegit az ITM támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezi. A már hagyományosnak mondható őszi ellenőrzéssorozatban a gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát is felmérik, a változását vizsgálják és értékelik.
A tervek szerint az ellenőrzések öt napja alatt várhatóan 6-700 közúti mérést végeznek majd Budapesten, Győrben, Pécsett és Szegeden. A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken 5-5 helyszínen dolgoznak majd. Az akció hosszabb távú tapasztalatai kedvezőek: míg a kilencvenes évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő állapotú károsanyag kibocsátási szempontból, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek. Az utóbbi években ezzel szemben – tették hozzá – stagnálás, kismértékű romlás figyelhető meg a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában. Az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel. A tisztább közlekedésért a gépkocsik műszaki állapotának javításával is tehetünk, megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető – jelezték az ITM szakemberei.

(fotó: Szadai Roland)

Legfrissebbek