Három napos ellenőrzés lesz a zebráknál

2022.06.13. 21:20

Keddtől három napon át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél tart fokozott ellenőrzést a rendőrség.

Június 14–16. között tartja az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a „Zebra terv” fantázianevű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok biztonságáért. Az ellenőrzés során a gyalogosokat és a járművezetőket is figyelik, amelyhez testkamerát, drónokat és civil jellegű rendőrautókat is bevetnek. Az ellenőrzéseket a kiemelt kockázatú, elsősorban a többsávos utakon lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és azok környezetében hajtják végre, elsősorban olyan helyszíneken, ahol jelentős a közúti forgalom.

A gyalogosok szabálytalanságai miatt, vagy a járművezetők által a gyalogosok sérelmére elkövetett jogsértés esetén a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki, de feljelentést is tehet. Tilos jelzésen történő áthaladás esetén a járművezetők 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthatnak.    

Szükség van a célzott ellenőrzésre, mert az utóbbi két évben nagyságrendileg évente 2000 gyalogos sérült meg balesetben, és több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával – a korábbi években 2500 gyalogosbalesetből 150 végződött halállal. Az elmúlt két évben a gyalogosokat érintő balesetekből körülbelül 600-at okoztak a gyalogosok, a megelőző években ez a szám 900-1000 között mozgott. A gyalogos balesetek közel 40 százaléka kijelölt gyalogátkelőhelyen történik: ezek megközelítőleg 3 százaléka halálos kimenetelű.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek