Fővárosi roliparkolók

2021.07.10. 09:55

Még nincs sok, sőt inkább kifejezetten kevés a roliparkoló. Ennek oka, hogy még a próbaidőszakban vannak, továbbiak kialakítása előtt derüljön ki, hogy használják-e az emberek.

Már több európai város bizonyította, hogy nehéz rendet teremteni a rolihasználat kérdésében. A rolisok szokásaiban két olyan dolog van, ami zavarja a többieket, egyrészt a járdahasználat, másrészt a megosztott rolik használat utáni “szétszórása”. Budapest roliparkolókkal igyekszik irányt mutatni a rolisoknak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a korábban kialakított négy újbudai helyszín után további két mikroMobilitási Pontot alakított ki a megújuló Idősebb Antall József rakparton. Az augusztus 15-ig tartó Rakpart 2021 rendezvény területén kijelölt két helyszínen bárki leparkolhatja kerékpárját, rollerjét, illetve egyéb, mikromobilitási járművét. A MOL Bubi ideiglenes gyűjtőállomásai is részei a mikroMobilitási pontoknak, utóbbit a Donkey Republic kerékpárjaival, valamint a BIRD elektromos rollerjeivel is lehet használni.

A kijelölt parkolóhelyeket világoszöld burkolati jelek határolják, az egyes közlekedési eszközök számára fenntartott területeket pedig különböző piktogramok jelzik. A kísérleti (pilot) jelleggel létrehozott mikroMobilitási Pontok egy ún. virtuális kerítés (geonfencing) segítségével elérhetők a MOL Bubi és a BKK-val együttműködő megosztott mobilitási szolgáltatók applikációjában is. A megoldás célja, hogy kényelmes hozzáféréssel és rövid idejű, rendezett parkolási lehetőséggel ösztönözze a fővárosiakat a kis helyet foglaló közlekedési eszközök kultúrált használatára.

Roli Parkolok Budapest 1
Roli parkoló

Legfrissebbek