Börtönbüntetést kaphat a Ferihegyi úti halálos baleset okozója

2021.07.21. 09:15

Vádat emelt a budapesti, Ferihegyi úti, halálos baleset ügyében az ügyészség, végrehajtandó börtönbüntetést kérve a baleset 33 éves okozójára.

A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor tájékoztatás szerint a halálos baleset okozója, egy 33 éves férfi kábítószer hatása alatt a taxijával frontálisan nekiment egy szabályosan közlekedőnek. A vád szerint a férfi kábítószertől bódult állapotban, a biztonsági övét sem becsatolva, a megengedett sebességet jelentősen túllépve, taxijával egy előzés során frontálisan ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő sértett gépkocsijával a repülőtérre vezető úton.

A férfi a megengedett 70 kilométeres óránkénti sebességnek csaknem kétszeresével, mintegy 130-135 km/órával kezdett előzésbe. A vád szerint a járművezetés előtt elfogyasztott kokain a vádlott figyelő-vigyázó készségét csökkentette, bódult állapotából adódóan nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, így azt, hogy az előzést biztonságosan végre tudja-e hajtani, illetve, hogy az előzés befejezése után a járművel biztonságosan vissza tud-e térni a megelőzött gépjármű elé.

A férfi úgy tért át a menetiránya szerinti szemközti sávba, hogy a biztonságos előzéshez szükséges 260-265 méter helyett mindössze 54 méterre volt a vele szemben 55-60 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő sértett, akinek a biztonsági öve be volt kötve. A vádlott autója előtt haladó sofőr észlelte a történteket és lassítani kezdett, ám a férfi olyan gyorsan haladt, hogy nem tudott a saját forgalmi sávjába visszatérni.

Az ügyészség szerint a sértettnek nem volt lehetősége a baleset érdemi elhárítására, a vádlott mintegy 130-135 km/óra sebességgel ütközött az autójának. Az ütközés következtében a sértett gépkocsija megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd a szalagkorláton átbukva, az ott lévő fás területen egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg. A vádlott járműve az ütközés után szintén megpördült, és a szalagkorlátnak ütközve, a forgalommal szemben állt meg.

A sértett a szakszerű orvosi ellátás ellenére a helyszínen életét vesztette, a balesetben a vádlott is megsérült. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A vádlott jelenleg is bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll – írta közleményében Ibolya Tibor.

Legfrissebbek