A katalizátorlopás világprobléma

2022.05.09. 07:45

Az elmúlt két évben az Amerikai Egyesült Államokban is megugrott a katalizátorlopások száma. Új törvényekkel igyekeznek gátat vetni a jelenségnek.

Miért lopják egyáltalán a katalizátorokat? A katalizátor belseje egy méhsejt szerkezetű hordozótestet tartalmaz – ez rendszerint kerámia-mag, de a nagyobb hőterhelésű típusoknál fémből készül -, amelyre felgőzölik a katalizátor-fémeket. Ezek a fémek lépnek kölcsönhatásba a motorból távozó kipufogógázokkal, amelyek a kémiai reakció során más, kevésbé káros, vagy ártalmatlan gázokká alakulnak.

A hordozó anyagra gőzölt fémek drágák és az ipar egyre többet igényel belőlük: köztük van a platina, a palládium és a ródium. A cikk írásakor a platina világpiaci ára 32 dollár grammonként, a palládium 74 dollár, a ródium pedig 570 dollár körül jár. Tehát a katalizátorok, még az ócskák is jóval értékesebbek, mint egy mezei kipufogódob, hiszen ezeket a drága fémeket tartalmazzák, ha csak kis mennyiségben is. A felvásárlók egyre több pénzt fizetnek a katalizátorokért, így került ez az alkatrész a gyors bevételre törekvő tolvajok elsődleges célpontjává, ebből fakad a lopások gyakoriságának a növekedése az elmúlt években.

Magyarországon is lopják a katalizátorokat, több erre szakosodott tolvajt is lekapcsoltak az elmúlt időszakban. A nyomozati oldal mellett jogszabályi oldalról is lehet nehezíteni ennek az „iparágnak” a létét. Példa erre a texasi Houston is (lakossás 2,3 millió fő), ahol az idei évben májusig már 3200 katalizátorlopást jelentettek be. A lopásszámok meredeken emelkedtek az elmúlt években: ugyanott 2019-ben 375 katalizátorlopás szerepel a statisztikában, 2020-ban több mint 1400, 2021-ben 7800 esetet jegyeztek.

Reakcióként 2021-ben a helyi rendőrség arra utasította az újrahasznosítókat, hogy a kiszerelt katalizátor felvásárláskor adják meg a jármű típusát és azonosítószámát, amelyből a katalizátor származik. Továbbá egy személy napi egy katalizátort adhatott le. De ez az adatok alapján nem fékezte meg a lopásokat. Houston városvezetése ezért a hónap elején újabb rendeletet hozott, ez alapján „C” osztályú vétséget követ el, aki nem szakszerűen kiszerelt, hanem kivágott katalizátort birtokol. A „C” osztályú vétséget elkövetők maximum 500 dollár pénzbírsággal büntethetők. Összehasonlításként egy katalizátortolvaj az amerikai National Insurance Crime Bureau (NICB, biztosítási-csalásokkal foglalkozó szervezet) adatai szerint 1000 és 3000 dollár közötti kárt okoz a tettével, átlag ennyibe kerül egy katalizátor pótlása.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek