Hírek

A járvány lecsengőben, a baleseti számok emelkedőben

2020-05-28 15:29:33

A Covid-19 vírus megjelenésével és a veszélyhelyzet bejelentésével drasztikusan csökkent a közutakon lévő járműforgalom. A járműforgalom csökkenésével együtt járt a közúti balesetek számának mérséklődése is.

Autóbalesetben Meghalt Egy Egyéves Kisfiú Budapesten

Járványügyi okokból a rendőrségre más feladatok hárultak, mint a megszokott mindennapi életünkben, ezért kevesebb szó esett a rendőri ellenőrzésekről, pedig a rendőrök jelen voltak a közutakon. Voltak azonban olyan emberek, akik a járványhelyzetet kihasználva abban bíztak, hogy nem kerülnek rendőri ellenőrzés alá, ezért a kisebb forgalomban a megengedett sebességet túllépve közlekedtek vagy ittasan ültek a volán mögé. De olyan is akadt, aki vezetői engedély nélkül vett részt a közúti forgalomban. Egyes nehéztehergépkocsi vezetők, úgy gondolták, hogy ebben az időszakban az autópályán történő előzés tilalma is felfüggesztésre került.

A tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva az idei évi adatokat megállapítható, hogy 60-al kevesebben veszítették életüket a közutakon, azonban sajnos megállapítható az is, hogy a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek száma nőtt. Továbbá az elmúlt hetekben bekövetkezett személysérüléses balesetek számában növekvő tendencia állapítható meg. Bár a veszélyhelyzet miatt rendkívüli időket élünk, ez nem lehet ok arra, hogy a szabályokat, – legyen az társadalmi együttélés vagy közlekedési előírás – ne tartsuk, illetve ne tartassuk meg.

Covid 19 Resize
Balesetek száma a korlátozások időszakában

A járvány visszaszorulásával egyre több jármű és gyalogos jelenik meg az utakon, a forgalom ismét növekszik. De a vírusveszély csökkenése nem jelenti azt, hogy a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos veszély is elmúlt. Fennáll annak lehetősége, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban felgyülemlett feszültség a közutakon történő közlekedés során fog lecsapódni, konfliktusokat okozva a közlekedésben résztvevők között.

Tekintettel a fentiekre a közlekedési szabályokat megszegők az elmúlt hetekben megszokottnál több ellenőrzésre, határozott rendőri fellépésre és a jogsértés súlyával arányos szankcióra számíthatnak a közutakon.

A közlekedés biztonsága rajtunk (rendőrökön) nem fog múlni!

Legyen ebben Ön is partnerünk …hogy mindenki hazaérjen!