Magazin

75 éves a fényvisszaverő tábla

2014-08-21 08:40:00

Ma már természetesnek tartjuk a fényvisszavető táblákat, útburkolati jeleket, rendszámtáblákat. Pedig hosszú idő kellett az elterjedésükhöz. Az amerikai 3M konszern kezdte a fejlesztésüket, szakembereik 75 éve dolgoznak rajta. A növekvő autóforgalom hatására közvetlenül a második világháború előtt kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek a közlekedés biztonságosabbá tételével. Ennek egyik eleme a fényvisszavetős közúti közlekedési tábla kifejlesztése volt. Azt a célt szolgálta, hogy sötétben, kis fény hatására is könnyen érzékelhetőek legyenek a figyelmeztető jelzések.  


3M munkatársak fényvisszaverő bevonatú táblákkal a hatvanas években

 

Az első fényvisszavető útjelző táblafóliát a 3M fejlesztette ki, amellyel legelőször Minnesota útjait tették biztonságosabbá 1939-ben. Alig pár év múlva megjelentek a fényvisszavető útburkolati jelzések is, amelyek ugyancsak a láthatóságot erősítették szemben a hagyományos felezővonallal. 1950 körül pedig elkezdték bevezetni ma is használatos fényvisszavető rendszámtáblák.

A fejlesztések általhatására a nyolcvanas évekre olyan útjelző táblákat sikerült készíteni, amelyek háromszor annyi fényt vetettek vissza, mint a korábbiak. A 2000-es évek 3M fejlesztése a „full cube” technológia, amely az addig használt prizmás technológiánál kétszer hatékonyabb fényvisszavetést eredményez. Szintén az utóbbi évtizedben kezdtek elterjedni a 3M mérnökeinek munkáját dicsérő, tartósan fluoreszkáló figyelmeztető táblák és útburkolati jelek, amelyek még inkább elősegítik a balesetek számának csökkenését világszerte.
A 3M Magyarországon 1991-ben kezdte meg tevékenységét többek közt a közlekedésbiztonsági divízió beindításával. A hazai leányvállalat 2000-ben elsőként csatlakozott a Partnerség a közlekedésbiztonságban elnevezésű programhoz, amelyben aktív résztvevőként vállal szerepet a magyarországi közlekedésbiztonság javításában. A vállalat biztonságos és hatékony fényvisszavető táblafóliáit és útburkolati jelzéseit idehaza is széles körben alkalmazzák, illetve az 1991 után nálunk üzembe állított autók rendszámtábláit is a 3M fényvisszavető fóliáival készülnek.