Hírek

A Big Data és a balesetek

2018-12-14 08:18:44

Adatelemzéssel meghatározhatók mely útszakaszokon várható közlekedési baleset. Így megelőzhetővé válnak.

Ford Bigdata

A Ford kifejlesztett egy szoftvert, amely adatelemzéssel képes azonosítani a potenciális baleseti helyszíneket. A fejlesztés során a vállalat Intelligens Mobilitás részlege az elmúlt év során 1 millió kilométernyi autózás és autóvezetői viselkedés adatait rögzítette Londonban és környékén.

A részvevők hozzájárulásával rögzített és kiértékelt adatokat a városban közlekedő 160 áruszállítóval több mint 15 000 nap során, több mint 1 millió kilométernyi autózás alapján nyerték. Az áruszállító flotta több mint 1 millió megtett kilométere – ami akkora távolság, mint hússzor megkerülni a Földet – 500 millió adatpontot eredményezett.

A vizsgálatban részvevő minden járműben volt egy adatrögzítő, ami naplózta az utazást, majd egy felhőbe töltötte fel az adatokat. Az így nyert információkat a Ford adatkutató csapatának munkatársai elemezték egy interaktív kezelőfelület segítségével; ez a technológia nemcsak városi környezetben, hanem bármely út típusnál alkalmazható.

A kutatók nyomon követték a megtett utat, és részletes adatokat rögzítettek az autóvezetés eseményeiről, például a fékezésről vagy a fékezés erősségéről, illetve azt is naplózták, hogy bekapcsolt-e a vészvillogó (vészfékezés esetén egyes típusok automatikusan vészvillogóznak). Ez segített a „majdnem balesetek” azonosításában; ezután a fejlesztők összevetették a nyert információkat a tényleges baleseti kimutatásokkal. Erre alapozva kidolgoztak egy algoritmust a jövőbeni, valószínűsíthető baleseti helyszínek azonosítására.

A baleseti helyszínek behatárolása mellett a vizsgálat más célú kutatásokat is szolgált, például, hogy a csúcsidőn kívüli idősávokba ütemezett kereskedelmi célú kiszállítások hogyan könnyíthetik meg minden úthasználó életét, illetve hogy az utazási adatok miként segíthetnek megtalálni az ideális helyeket az elektromos járművek feltöltő pontjaink telepítéséhez.