Tanácsok

Nyaralás előtt, veszélyhelyzet után

2020-06-25 08:31:51

A koronavírus okozta veszélyhelyzetet követően különösen fontos a gépkocsi műszaki állapotának ellenőrzése.

Contisajt Juni 1

Az adott helyzet okán a belföldi pihenés lesz az idei nyár legnépszerűbb vakációs megoldása, így várhatóan a megszokottnál is nagyobb lesz a hazai üdülőhelyek autós forgalma. Hogy a nyaralás gondtalanul teljen nagyon fontos, hogy az autókat megfelelően felkészítsék a nyárra. Az ORFK-OBB és a Continental közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy nyáron is figyelmet kell fordítani a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára, illetve az abroncsok állapotára.

Hiába tűnik a téli abroncscsere lényegesebbnek a zord időjárási körülmények miatt, fontos tisztában lenni azzal, hogy a megfelelő szezonális gumik használata a melegebb hónapok során is előnyös. „Él az autósok körében egy tévhit, hogy a puhább keverékkel készülő téli abroncsok jobban tapadnak melegebb időjárási körülmények között, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A melegebb évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen megnő, irányíthatóságuk pedig rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké” – figyelmeztet Hoffer Zsolt, a Continental vezetéstechnikai nagykövete. A téli gumiabroncs meleg hőmérsékleti körülmények között jobban deformálódik, így nyáron kevésbé biztonságos, mint a szezonnak megfelelő társa.

Contisajt Juni 2
Jól láthatóak a téli- és a nyári abroncsok mintázatának különbségei (jobb oldali minta a nyári)

Egy alapos műszaki átnézés is fontos: az olajszintet, a fékeket, az akkumulátort, a lámpákat, a hűtőfolyadékot, és az ablaktörlőket, valamint az ablaktörlő folyadékot is érdemes leellenőriztetni. „A legjobb, ha mindezzel egy gyorsszervizt keresnek fel, hiszen jobb, ha az autó ellenőrzését szakember végzi. Biztos, hogy senki sem akar például egy lemerült akkumulátorral bajlódni a nyaralás alatt” – mondta el Pócsik László, a Continental Centrum társtulajdonosa.

Új gumiabroncs vásárlásakor: „A választás során számításba kell venni az autóhasználati szokásokat, hogy milyen rendszerességgel, átlagosan milyen távon, milyen körülmények között használják a gépjárművünket” – mondta el Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. „A prémium abroncsok rendszerint jobb irányíthatóságot, rövidebb fékutat, jobb tapadást nyújtanak. Igaz a csúcsgumik drágábbak, azonban hosszú távon gazdaságosabb választást jelentenek, ugyanis kisebb a gördülési ellenállásuk, így az autó kevesebbet fogyaszt és a gumik élettartama is hosszabb” – hangsúlyozta Menkó Illés a sajtótájékoztatón tartott bemutatón.

A közös kampány részeként az ORFK-OBB célzott közúti ellenőrzéseket tart. Ezek június 26-án indulnak el Pest megyében és június 29-én Budapesten. „Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Berzai Zsolt r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztályának vezetője. „A koronavírus okozta veszélyhelyzet után az autók megfelelő műszaki ellenőrzése még indokoltabb, hiszen számos család sokkal kevesebbszer mozdult ki otthonról, sok autó hetekig, hónapokig pihent a garázsban, vagy csak ritkán, kifejezetten rövid utat tettek meg vele” – hangsúlyozta az ORFK-OBB főtitkára. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól egy 10.000 Ft értékű utalványt, illetve a Continental gumiabroncsokra 30%-os kedvezményt kapnak, amelyeket a Continental Centrum gyorsszervizben használhatnak fel augusztus végéig.

Summer Contact – 2020

Summer Contact Sajtótájékoztató – 2020Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) célzott közúti ellenőrzései június 26-án indulnak el Pest megyében és június 29-én Budapesten. Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól kedvezményre jogosító utalványt kapnak.

Közzétette: Baleset-megelőzés – 2020. június 24., szerda