Motorkerékpárok tavaszi felkészítése

2022.03.23. 09:06

A napsütés már jelzi, hogy kopogtat a motorosszezon! Jó, ha gép és ember is felkészül rá.

A tavasz a motorkerékpáros szezon kezdete, és bár még vissza-visszatérhet a hidegebb idő, a motorozás szerelmeseit ez már nem tarthatja vissza. Azonban mikor a motorkerékpár több hónapot állt a garázsban, vagy tárolóban, akkor érdemes az indulás előtt pár dolgot ellenőrizni rajta. Az állás során valószínű, hogy a gumiabroncsok levegőnyomása csökkent, érdemes ellenőrizni és beállítani azok nyomását. A kerekek ellenőrzésekor a fékeket is jó ellenőrizni, hiszen nem csak a saját, hanem mások épségét is kockára teheti a tulajdonos, ha kopott fékbetétekkel és tárcsákkal vág neki a tavaszi szezonkezdetnek. Indulás után érdemes egy kicsit a fékeket megvasalni, hogy a tárcsáról a felületi korrózió lejöjjön.

A motor üzembe helyezésénél az akkumulátorra is figyelmet kell fordítani. Ha az akku ritkán, vagy egyáltalán nem volt töltve a tél folyamán, akkor célszerű az első indítás előtt feltölteni. Kerüljük a gyorstöltést, tanácsos kis töltőáramú készülékkel úgynevezett csepptöltést végezni. Egy átlagos kapacitású és állapotú akkumulátoron maximum egy nap alatt elérhető a teljes töltöttségi szint. Nem szabad megfeledkezni továbbá a lánc-, illetve a szíj feszességének ellenőrzéséről sem. Szükség esetén tisztítsuk meg őket, illetve gondoskodjuk a megfelelő kenőanyagról. Fontos továbbá a hűtő-, illetve a fékfolyadék szintek ellenőrzése is.

Szintén indokolt lehet elvégezni a motorolaj, illetve a levegőszűrő-cserét is abban az esetben, ha ősszel elmulasztotta megtenni a motorkerékpár tulajdonosa. A jó minőségű, gyártó által ajánlott, megfelelő viszkozitású motorolaj nemcsak a motor megfelelő üzemeltetéséhez, hanem a hosszú élettartam eléréséhez is hozzájárulhat. Fontos lépés lehet emellett a gyújtógyertya megtisztítása, vagy indokolt esetben annak cseréje is. A „látni és látszani” elvnek megfelelően a motor felkészítésénél ellenőrizni kell a világítást, az indexeket és a féklámpát.

Végül, de nem utolsósorban érdemes elvégezni a motoron egy alaposabb tisztítást függően attól, hogy a motorkerékpár garázsban, vagy esetleg ponyva alatt töltötte a telet. A tisztítással nemcsak esztétikusabb megjelenést kölcsönözhetünk a motornak, hanem a fényezést és a karosszéria egyes elemeit is megóvhatjuk a károsodásoktól.

Amennyiben elvégeztük a szükséges ellenőrzéseket, akkor rendszámos motor esetében ellenőrizzük a papírokat (biztosítás és műszaki vizsga), majd válasszunk egy nem túlságosan hosszú útvonalat. Az egyes megállásoknál pillantsunk rá a blokkra, a vízhűtésre, a villaszárakra és a főfékhengerre. A téli állás miatt egyes gumi alapú alkatrészek, például csövek, tömítések meg tudnak keményedni, esetlegesen akár repedések is keletkezhetnek rajtunk, éppen ezért célszerű szemmel tartani őket az első kilométereknél. Ha menetközben szivárgás jelei mutatkoznak, akkor feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő karbantartásról.

Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy ilyenkor több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kell megtenni az első tavaszi utat. Nem beszélve arról, hogy még az autósoknak is szokni kell ilyenkor, hogy adott esetben egy, vagy akár több motor is feltűnhet a visszapillantóban.

Legfrissebbek