Tanácsok

Kismama a volán mögött

2019-11-11 05:59:04

Amikor valaki babát vár, igyekszik a szokásosnál is jobban odafigyelni egészségére, testi és lelki épségére – tudva, hogy nemcsak saját magáért, hanem egy másik életért is felel. Veszélyezteti-e a vezetés a kismamát, vagy a születendő gyermeket, mi mindenre érdemes odafigyelni?

Kismama

A terhesség egy bizonyos szakaszától kezdve a kismama számára nehézséget jelenthetnek a legegyszerűbb, hétköznapi feladatok, elintéznivalók is. A vezetés – mint azt már korábban számtalanszor hangsúlyoztuk – egészséges és kipihent állapotban is koncentrációt és figyelmet igénylő cselekvés. Szabály nem korlátozza, hogy kismama autót vezessen, viszont saját maga, gyermeke, és a többi közlekedő érdekében fontos megbizonyosodni arról, valóban képesnek érzi-e magát arra, hogy hosszú időn át fokozott figyelemmel közlekedjen. Erről számolt be Dr. Farkas Bálint, szülész-nőgyógyász szakorvos: „A gépjárművezetés során az állapotos hölgyek alapvetően nincsenek nagyobb veszélynek kitéve, mit bármely más, a közlekedésben részt vevő ember. Viszont, ha az anya balesetet szenved, az rendszerint súlyosabb kimenetelű, tekintettel, hogy egy terhes esetében két személy egészsége kerül veszélybe.”

Dr Farkas Balint
Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyás szakorvos

Ha a kismama émelyeg, hányingere van, esetleg kimerültnek, vagy fizikailag fáradtnak érzi magát, akkor érdemes csak utasként autóba ülnie. Elengedhetetlen, hogy az állapotos nő sofőrként kényelmesen érezze magát a volán mögött, biztonságosan elérje a jármű kezelő szerveit. A szakorvos ezzel kapcsolatban a következőképp fogalmaz: „Fontos, hogy az állapotos sofőr megfelelő távolságban üljön a kormánytól. Ha megoldható, érdemes a kormánykereket a lehető legmagasabbra állítani, hogy ne nyomja a magzatot, illetve esetleges ütközéskor se ütődjön a hasnak.”

Ha a kismama a fenti tünetek egyikét sem tapasztalja, akkor semmi nem kell, hogy visszatartsa a vezetéstől; ugyanakkor van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a volán mögött. Rengeteg tévhit él az állapotos nőkben a légzsákokkal kapcsolatban, viszont azok teljesen biztonságosak, a kismamát és a pocaklakót egyaránt védik egy esetleges ütközéskor. A legfontosabb kérdés azonban a biztonsági öv használata. Számos állapotos nőben felmerül a kétely, hogy szabad-e, be kell-e csatolnia a biztonsági övet az autóban, és hogy hogyan érinti mindez a születendő gyermekét. Dr. Farkas Béla így vélekedik: „A biztonsági öv használata valamennyi, autóban utazó személy számára kötelező, így a kismamák számára is kiemelt jelentőségű, ugyanis bizonyos esetekben életmentő lehet. A magzat számára ugyanakkor veszélyforrást jelent, hiszen a megfeszülő biztonsági öv lepényleváláshoz, vagy méhrepedéshez vezethet. Ezért azt javaslom, hogy a biztonsági öv vízszintes szára a közvetlenül a szeméremcsont felett legyen átvezetve, vagy a terhes méh fundusa felett.”

Ha a kismama útnak indult, érdemes néhány javaslatot észben tartania, különösen, ha több órán keresztül utazik. Az első és legfontosabb, hogy mindig tartson az autóban elegendő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint ásványvizet; a palackot pedig úgy helyezze el a járműben, hogy erőlködés nélkül elérhető legyen számára. Csak és kizárólag kényelmes öltözetben vágjon neki az utazásnak, az útra pedig csomagoljon gyümölcsöket, esetleg apró magvakat, amik energiatartalmukkal segítenek megelőzni a szédelgést.

Rendkívül ajánlott bizonyos időközönként szüneteket beiktatni, hogy a kismama friss levegőt szívjon és elfogyassza az említett gyümölcsöket. Megálláskor érdemes a hátat megtornáztatni, illetve a lábakat is megmozgatni, megrázni, ez ugyanis felfrissíti a vérkeringést. Ezután javallott csak újra útnak indulni, de hosszabb út esetében érdemes lehet valaki másnak átadni a kormányt. Végezetül, a doktor úr hozzáteszi: „Úgy gondolom, hogy a mai világban szinte már természetes dolog, de mobiltelefon mindig, minden esetben legyen a kismamánál, ha esetleg segítséget kellene hívnia. Amennyiben terhessége esetén gyógyszereket is kell szednie és hosszabb útra indul, semmiképp ne feledkezzen meg azokról sem.”