Tanácsok

Fáradtságot okozhatnak az allergia gyógyszerek!

2020-04-28 16:22:00

A gyógyszerek fáradtságérzetet okozhatnak, szélsőséges esetben mikroalvást is előidézhetnek. Vezetés közben ez nagyon hátrányos!

Tavasztól a levegőben lévő pollenkoncentráció magas. A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergénként viselkedik, és ez sokak számára jelent visszatérő kellemetlenségeket. A felmérések szerint minden ötödik-hatodik ember pollenallergiában szenved, ennek jellege az egyéni érzékenységtől függően változik. Az olyan tünetek, mint a szénanátha, az orrfolyás, szemviszketés, vagy éppen a bőrön megjelenő kiütések százezrek számára keserítik meg a hétköznapokat, érthető hát, hogy a többség a tünetek csökkentésére gyógyszereket, például antihisztaminokat szednek. Ezek a gyógyszerek azonban fáradtságot is okozhatnak, egyes esetekben mikroalvást is előidézhetnek.

De nem csak az antihisztaminok, hanem más gyógyszerek fogyasztása is járhat ilyen hatással. A gyártók szerint az engedélyezett, és a kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszerek nem kevesebb mint 15-20%-a befolyásolja a vezetési képességet. Ezek közé tartoznak a nyugtatók, altatók, pszichotróp gyógyszerek és néhány fájdalomcsillapító is, amelyek gyakran korlátozzák a kognitív (szellemi) teljesítményt, nyilvánvaló fáradtságot okozva.

Fontos ezért a gyógyszer felírásakor az orvostól, vény nélküli vásárlás esetén pedig a patikában megérdeklődni, hogy az adott készítmény fogyasztása gyakorol-e valamilyen hatást a vezetési képességre. Érdemes azt is megkérdezni, hogy a szedett más gyógyszer mellett várható-e a hatás fokozódása, továbbá mi történik, ha erősebb tünetek esetén növelik a gyógyszer napi mennyiségét. A más gyógyszerekkel való kölcsönhatások ismerete azért fontos, mert az együttes fogyasztás súlyosbíthatja a lehetséges mellékhatásokat, például a csökkent koncentrációt és a megnövekedett álmosságot.

A gyógyszerfogyasztás elkerülése, vagy az adagok csökkentése nem jelent feltétlenül megoldást a fenti problémára. Hiszen az allergia tüneteiből több nagyon zavaróan hat vezetés közben. A könnyezés, a folyamatos orrfolyás, a tüsszentések, főképp a sorozatos tüsszentés lehetetlenné teszi, hogy az allergiában szenvedő sofőr a vezetésre koncentráljon. Így óhatatlanul a gyógyszerekhez kell folyamodni, vagy az allergia csúcsidőben kerülni a vezetést, illetve amenniyre lehet felkészülni a tünetek kezelésére. Papírzsebkendő könnyen elérhető helyen legyen, váratlan tüsszentésnél, orrfolyásnál, ha az pont figyelmet igénylő forgalmi szituációban éri a vezetőt félre kell tenni az ösztönös rutint, inkább a kormány/műszerfal szennyeződjön, hiszen azt könnyebb letisztítani, mint rendbehozni egy törött autót, nem is beszélve a személyi sérülésekről.