Hírek

Visszatért a tél, több helyen síkosak az utak!

2020.03.23. 08:21

Szinte menetrendszerint visszatért a tavaszba a tél. Este az ország nagy területén fagyott, több helyen hullott hó, így télies útviszonyokra számítsanak az autósok. Különösen azok figyeljenek, akik már felszereltették a nyárigumikat!

Havazás Debrecenben

Nem csak az időjárás, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is visszaállt téli üzemmódra. Így 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzi a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. A közútkezelők a havazásban érintett területeken autózóktól fokozott óvatosságot kér, és javasolja, hogy indulás előtt a sofőrök tájékozódjanak az útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon. Az elmúlt hetek tavaszias időjárása nyomán sokan már lecserélték téli gumijaikat, nyári abroncsokkal ugyanakkor a havazásban, esetleges hófúvással érintett területeken nem javasolják az elindulást a szakemberek. A száraz utakon is figyelni kell rá, hogy 7 celsius fok alatti hőmérsékleten a téli-, és a négyévszakos abroncsok általában jobb teljesítményt nyújtanak, mint a nyárigumik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében szerepel, hogy a középső országrészben hózáporokból kis területen eshet 1-2 centiméter hó. Szintén a kora reggeli óráktól kelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat – folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén akár 5, 6 centiméter tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában lehet számítani). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat (főként estétől). A havazás veszélye miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Baranya megyére a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.