Végrehajtandó börtönbüntetés a szabálytalan előzőnek

2021.09.09. 08:10

Egy járművezető akkor is részese lehet egy balesetnek, ha a járműve nem érintett másik járművet, és nem tört össze. Attól még lehet okozó, nem hajthat el, mint aki túl van az egészen.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2020 júliusában az 55-ös főúton, Csávoly környékén az autójával szabálytalan előzésbe kezdett, amivel halálos balesetet okozott, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.

A vádirat szerint a vádlott 2020. július 18-án délelőtt Csávoly lakott területén kívül, az 55-ös főúton vezetett egy személyautót Baja irányába. Nappali, jó látási viszonyok voltak, az úttest száraz volt. A vádlott egy előtte haladó személygépkocsit 105-110 km/óra sebességgel úgy kezdte el előzni, hogy nem győződött meg arról, hogy a szembejövő sáv olyan távolságban szabad-e, hogy az előzés a forgalmat ne zavarja. Szemből érkezett is egy szabályosan közlekedő autós, aki – hogy elkerülje az ütközést – a járművét jobbra kormányozva lement a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára. Ezután vissza akart jönni az úttestre, de átsodródott a szembejövő sávba, ahol nekiütközött egy szemből érkező, szabályosan közlekedő gépkocsinak. Az ütközés után mindkét jármű az úttest szélén állt meg.

A balesetben az ütközést elkerülni próbáló sértett férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A sértettel ütköző gépkocsit vezető hölgy pedig 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindkét sértett biztonsági öve be volt csatolva. A vádlott észrevette az ütközést, de a helyszínen nem állt meg, onnan anélkül távozott, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a balesetben megsérült sértetteknek.

A büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége mellett, segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Legfrissebbek