Hírek

Tovább bővíti az elektromos flottáját a Volán

2021.06.08. 21:15

A Volánbusz a korábban megpályázott 60 elektromos autóbusz után újabb 40 beszerzésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében.

Szolnok Is Csatlakozott A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojek

A Volán összesen 100 szóló, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású, minimum 24 ülőhellyel, és egy feltöltéssel minimum 240 kilométert megtenni képes autóbusz beszerzésére írt ki feltételes közbeszerzési eljárásokat. A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti a járműállományt.

A társaság célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével; ezek üzemeltetéséhez szükséges a töltőállomások kiépítése is. Ezért hozta létre a Volánbusz és az MVM Mobiliti Kft. a Mobiliti Volánbusz Kft.-t, és ehhez nyújt segítséget a Zöld Busz Program is. A budapesti agglomerációba kerülő e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, ennek megfelelően kék színük lesz és a fedélzeti kijelzőkön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR).

A fejlesztés során kiépítik az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő-infrastruktúrát is. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: “A Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatjuk a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken”.

A sajtótájékoztatón Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 2018-ban indították járműfiatalítási programjukat, eddig 866 autóbuszt szereztek be, és 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka újul meg. A helyközi elővárosi vonalakra hamarosan érkezik 204 MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, illetve megérkezik a Volánbusz első, saját elektromos autóbusza is. 2021-ben 1665 alacsonypadlós és alacsony belépésű, szóló, csuklós, hosszított szóló, normál padlós és turista autóbusz beszerzése indul, az idén év végéig 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű kerül forgalomba.