Hírek

Teljes erővel ősz: sok a baleset!

2020-10-12 14:01:37

A múlt hétvégén 7 halálos kimenetelű, 30 súlyos és 81 könnyű sérüléses közúti közlekedési baleset történt, amelyekben heten vesztették az életüket. A baleseti okok közül kiemelkedik a nem az útviszonyoknak megfelelő közlekedés, amely az elmúlt napokban bekövetkezett időjárás változásnak is köszönhető.

A hétvégén kezdődő csapadékos időjárás várható ezen a héten is tart, így emiatt bárhol számíthatnak a közlekedők vizes, csúszós útszakaszokra, a szél pedig csökkentheti a járművek menetstabilitását. A megváltozott őszi-esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, és tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő. Ez a legkorszerűbb, összkerékhajtásos autókra is igaz, amelyeknek a vezetőit gyakran magabiztossá teszi a hajtás hatékonysága, amely a fékezést nem teszi hatékonyabbá!

Az esős időben a pocsolyás útszakaszokon fokozott figyelemmel, amennyiben lehetséges azok-, valamint a vízátfolyások kikerülésével és a haladási sebesség csökkentésével célszerű közlekedni. Fordítsunk figyelmet az úttestre kerülő, lehullott falevelekre is, amelyek az utak csúszósságát tovább növelhetik. Fokozott figyelmet érdemelnek a gyalogosok is. Előfordulhat, hogy az esernyőt használó gyalogos nem figyel a forgalomra és ernyőjét úgy tartja, hogy az gátolja abban, hogy az úttestre lépés előtt a kellő körültekintést megtegye. Éppen ezért lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a párás, ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket!