Hírek

Teherautó- és busz sofőrök különösen figyeljenek a héten

2019.07.21. 10:34

Július 22-től 28-ig ellenőrzik itthon és Európa-szerte a hatóságok a közlekedő buszokat és teherautókat.

Truckbus 2018 08

2019. július 22. és 28. között európai szintű tehergépkocsi- és autóbusz közúti ellenőrzést szervezett a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata). Az akcióban a magyar rendőrség is részt vesz, így a héten az egész országban számíthatnak az érintettek a megszokottnál aktívabb közúti ellenőrzésre. Európa 25 országa vesz részt az akcióban, amely „European Operation Truck&Bus” nevet viseli és az ötödik az idei kilenc nemzetközi akció sorában.

A rendőrség az ellenőrzés során a közúti hatóság szakemberei mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködik, a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök közösen vizsgálják többek között a személyi- és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, és a rakomány rögzítésének biztonságos voltát. A magyarországi fokozott közúti ellenőrzésekre lakott területen belül-, és kívül, valamint országutakon és gyorsforgalmi utakon is számítani kell.

Az ellenőrzések során a magyar- és a külföldi rendszámú járművekre egyaránt ellenőrzik. És bár az akció kifejezetten a tehergépjárműveket és a buszokat célozza, a területen dolgozó rendőrök a közúti közlekedési szabályok megsértése esetén más járművek vezetőivel (illetve utasokkal, gyalogosokkal) szemben is fel fognak lépni.