Taxi díjváltozások Szegeden és Budapesten

2022.05.08. 12:09

A taxiszolgáltatás hatósági árának megszüntetéséről döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a fővárosban pedig megemelték a viteldíjakat.

Megszüntették a taxiszolgáltatás hatósági árát Szegeden. Eddig a taxival utazóknak 600 forintos alapdíjat, 400 forintos kilométerdíjat, illetve 100 forint percenkénti időarányos díjat kellett fizetniük. A vita során Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester elmondta, a taxidíjak maximálása nem kötelező, csupán lehetőség az önkormányzatok számára, amellyel a megyei jogú városok többsége nem él.

Hétfőtől drágul a taxival utazás Budapesten. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. A Fővárosi Közgyűlés április 13-án módosította a taxirendeletet. A 33 százalékos emelést az üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedésével indokolták – annak ellenére, hogy a minimálbér emelés nem járt együtt a minimálbért terhelő járulékok és adók összegszerű emelkedésével, magyarul nem kell többet befizetni a növelt minimálbér után az államkasszába, mint tavaly. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ülésen közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek