Hírek

Távol tartják a nehézgépjárműveket

2019-11-26 08:08:28

A 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre korlátozást vezetnek be az osztrák hatóságok a soproni és a kópházi határátkelőknél. A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) határátkelőnél már életbe lépett a szabályozás, a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) hatátkelőnél egyelőre nem.

A kisebb határátkelőhelyeknél  – mint a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) és a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) – való 7,5 tonnás súlykorlátozással az osztrák hatóságok azt szeretnék elérni, hogy a gyorsforgalmi- vagy főúti határátkelőket használják a nehézgépjárművek a határ átlépésére. A tiltás nem vonatkozik a határátkelőhelyek közigazgatási területeiről induló és oda érkező teherautókra, így nem érinti a soproni járásból induló vagy oda érkező 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket.
A soproni határátkelőnél jelenleg a húsz tonnát meghaladó nehézgépjárművekre vonatkozik korlátozás. A személyautóval közlekedők továbbra is korlátozás nélkül használhatják a burgenlandi tartományba vezető közúti határátkelőket. A korlátozásokról a magyar oldalon tájékoztató táblákat helyez ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A táblákat a határátkelők előtti utolsó csomópontnál helyezik ki, hogy ne a határátkelőknél kelljen visszafordulniuk a járműveknek. A 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek északra a Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf), délre pedig a Kőszeg-Rőtfalva (Rattersdorf) határátkelőket használhatják legrövidebb kerülőútvonalként.