2022.08.02, 13:42
Szomorú valóság

Rengetegen haltak meg a múlt héten az útjainkon közlekedési balesetben. A nyárnak nem erről kéne szólnia.

Július utolsó hetében 1417 közúti közlekedési baleset jutott a hatóságok tudomására. Heti értékben ez magas szám Magyarországon, ugyanúgy, mint a balesetekből kikerült 255 könnyen sérült, és 102 súlyosan sérült ember. Kifejezetten magas a balesetekben elhunytak száma, 16 eset követelt 17 halálos áldozatot.

Július 25-én, hétfőn rögtön két halálos közúti közlekedési balesettel indult a hét. Csongrád-Csanád megyében, Kistelek lakott területén hajnalban egy 58 éves férfi személygépkocsival elütötte az úttesten átkelő, vakvezető kutya segítségével közlekedő 64 éves férfit, aki a baleset során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően elhunyt. A vakvezető kutya nem sérült.

A második hétfői baleset a főváros mellett, az M0 autóút jobb pályatest 67+300 km-szelvényében kora délután történt. Egy 74 éves nő személygépkocsival sávváltás közben nem biztosított tovább haladást a vele azonos irányban közlekedő, egy 48 éves férfi által vezetett motorkerékpárnak, emiatt a motorkerékpár nekiütközött a személygépkocsi jobb hátsó részének. A motoros a közlekedési balesetben a helyszínen meghalt.

Július 26-ra, keddre, szintén két halálos baleset jutott. Az első Szatymaz térségében, az M5 autópálya, jobb pályatestén hajnalban történt. Egy 40 éves külföldi férfi személygépkocsival nem tartott megfelelő követési távolságot, ezért hátulról nekiütközött egy tehergépkocsival. Az ütközés után a járművek a belső szalagkorlátnak is nekimentek, majd a belső forgalmi sávban álltak meg. A balesetben a személykocsi sofőrje a helyszínen meghalt.

Halálos Karambol Az M5 ös Autópályán Szatymaznál
Halálos karambol az M5-ösön Szatymaznál (MTI fotók)

Délelőtt megtörtént a második keddi eset is. Komárom-Esztergom megyében, Tata közelében az M1 autópálya, bal pályatestén egy 54 éves külföldi állampolgár személygépkocsival sávváltás közben összeütközött egy másik személyautóval, amelyet egy 49 éves külföldi állampolgár vezetett. Az ütközést követően az utóbbi kocsi a belső szalagkorlátnak ütközött, a sávváltó autó pedig a jobb oldali szalagkorlátot átszakítva a 3 méter mély vízelvezető árok falának ütközött. A balesetben az árokba eső autó sofőrje a helyszínen meghalt.

Július 27-én, szerdán ismét két halálos kimenetelű közlekedési baleset történt. Az egyik Bács-Kiskun megyeében kora esete, mikor egy 57 éves férfi versenykerékpárral haladt Kiskunhalas térségében az 5412-es jelű úton Kunfehértó felől az 53-as számú főútvonal felé. A kerékpáros a kereszteződéshez érve az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasításának nem tett eleget és a kereszteződésbe behaladva a tőle balról érkező, egy 45 éves férfi által vezetett személygépkocsival összeütközött. A kerékpáros az ütközés után az úttestre esett és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette.

A másik szerdai baleset már este történt a fővárosban. Az Újpesti rakparton egy 36 éves férfi motorkerékpárral nagy sebességgel hajtott át a sebességcsökkentő bordán, emiatt elvesztette uralmát a járműve felett. Korrigálni próbált, de 40 méterrel a borda után a parkolásgátló oszlopoknak ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt, utasa, egy 42 éves nő életveszélyes sérülést szenvedett.

Július 28, csütörtök emelte a tétet, és négy halálos balesettel szállt be a legrosszabb napok versenyébe. Az első csütörtöki halálos baleset hajnalban történt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kunszentmárton közelében, az M44-es autóúton. Egy 21 éves férfi személygépkocsival – eddig tisztázatlan ok miatt – a belső forgalmi sávból áttért a külső forgalmi sávba, ahol összeütközött a mellette, vele azonos irányban szabályosan haladó, egy 39 éves külföldi férfi által vezetett tehergépkocsival. A balesetben a fiatal sofőr a helyszínen meghalt.

Halálos Baleset Történt Jász Nagykun Szolnok Megyében
Halálos baleset Jász Nagykun Szolnok megyében (MTI fotók)

A második csütörtöki baleset a reggeli órákban történt a fővárosban, a XXI. kerületben. Egy kereszteződésnél egy 21 éves külföldi férfi kerékpárral a véget érő gyalog- és kerékpárútról az úttestre hajtott, ahol a vele azonos irányból érkező és jobbra kanyarodó autóbusznak ütközött, majd a jármű alá került. A balesetben a kerékpáros a helyszínen az életét vesztette.

A harmadik csütörtöki baleset délelőtt történt Budaörs mellett az M1 autópálya bal pályatesten. Egy 37 éves férfi járműszerelvényt vezetve az előtte hirtelen fékező és kikerülési manővert végrehajtó, egy 49 éves nő által vezetett járműszerelvény félpótkocsijának ütközött. A férfi sofőr a balesetben a helyszínen az életét vesztette.

A negyedik csütörtöki baleset késő délután történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egy 52 éves férfi Vásárosnamény irányából Budapest irányába haladt az M3 autópályán kistehergépkocsival. Azonban nem tartott kellő oldaltávolságot a leálló sávon a műszaki hibás járművét mentő 64 éves férfitől és járművétől, egy tehergépkocsitól. Így a járműve jobb elejével a leállósáv és a jobb oldali forgalmi sávot elválasztó útburkolati jelen álló, munkáját végző embert elütötte, az ütközés hatására a férfi a hibás, álló tehergépkocsi vezetőfülkéjének a hátsó falának, majd bal oldali ablakának csapódva arccal a jobb oldali forgalmi sávba keresztbe az aszfaltra esett és meghalt.

Július 29-én, pénteken is sok, három halálos kimenetelű közúti baleset történt. Zala megyében, Keszthely közelében késő délelőtt egy biztosítás nélküli vasúti átjáróban egy 25 éves nő személygépkocsival ráhajtott a sínekre, ahol összeütközött egy személyvonattal. A balesetben a személygépkocsi utasa egy 16 éves fiú a helyszínen meghalt, a személygépkocsi vezetője életveszélyes sérülést szenvedett.

Halálos Vonatbaleset Történt Keszthelyen
Halálos vonatbaleset Keszthely közelében (MTI fotók)

A második pénteki halálos baleset Nyírpazony közelében, a 4-es számú főúton kora délután történt. Egy 58 éves férfi személygépkocsival eddig tisztázatlan ok miatt áttért az úttest menetiránya szerinti bal oldalára, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, egy 51 éves férfi által vezetett menetrend szerint közlekedő autóbusszal. A balesetben a személyautó sofőrje a helyszínen meghalt, az autóbusz vezetője és 11 fő utasa könnyű sérülést szenvedett.

A harmadik pénteki halálos baleset Miskolcon délután történt. A villamos elütötte az úttesten előtte áthaladó 40 éves férfit. A gyalogos a balesetben súlyos sérülést szenvedett, majd kórházba szállítását követően, az orvosi ellátása közben meghalt. A vizsgálat jelen állása szerint a baleset oka, hogy a gyalogos tiltott helyen próbált áthaladni a villamos pályatesten.

Július 30-án, szombaton egy halálos baleset történt. Kecel közelében az 5309-es számú úton délidőben egy 46 éves külföldi férfi személygépkocsival lehaladt az úttestről és az árokba borulva állt meg. A balesetben a sofőr a helyszínen meghalt, a járműben utazó 20 éves külföldi nő súlyos sérülést, egy 40 éves külföldi férfi könnyű sérülést szenvedett. A vizsgálat jelen állása szerint a baleset oka volt, hogy a sofőr ittas állapotban és nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette a járművét.

Július utolsó napjára, vasárnapra két halálos baleset jutott. Az első még vasárnapra virradó éjszaka történt Balatonföldvár lakott területén egy vasúti gyalogosátkelőhelyen. Egy 32 éves férfi a tilos jelzés ellenére a tehervonat elé lépett, amely elütötte őt. A balesetben a gyalogos a helyszínen meghalt.

A múlt hét, és egyben július utolsó halálos balesete vasárnap késő délelőtt töretént Levelek közelében. Egy 33 éves férfi tehergépjárművel nem biztosított elhaladási elsőbbséget egy 59 éves motorkerékpárosnak, így összeütköztek. Az ütközést követően motoros és utasa, egy 53 éves nő a helyszínen meghaltak. A teherautó utasa, egy 29 éves nő életveszélyes sérülést szenvedett.

 

Obb 30ev 2
Obb 30ev 2

Nyitott tetővel a legjobb

Németországban hagyományosan népszerűek a személyautók közt a kabriók.

...
2024.05.08. 15:55

Nyitott tetővel a legjobb

Németországban hagyományosan népszerűek a személyautók közt a kabriók.

Lezárások diplomáciai mozgás miatt

Péntek estig Budapesten delegáció közlekedése miatt több forgalmas útvonalat és csomópontot időszakosan lezárhatnak. A korlátozások a BKK járatait és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető utakat is érintik majd.

...
2024.05.08. 11:48

Lezárások diplomáciai mozgás miatt

Péntek estig Budapesten delegáció közlekedése miatt több forgalmas útvonalat és csomópontot időszakosan lezárhatnak. A korlátozások a BKK járatait és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető utakat is érintik majd.

Ma elrajtol a “Tour de Hongrie”

Május 8-án rajtol a 2024-es Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

...
2024.05.08. 09:06

Ma elrajtol a “Tour de Hongrie”

Május 8-án rajtol a 2024-es Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

Könnyebb lett Sopron körül közlekedni

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat.

...
2024.05.07. 13:44

Könnyebb lett Sopron körül közlekedni

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat.

Csalással szerzett jogosítványok

Akad, aki azért dönt az illegális jogosítványszerzés mellett, mert anyagi előnyt vár a megoldástól, más azért, mert másképp nem megy, vagy éppen gyorsan akar jogsit szerezni. Újabb elcsalt eset akadt fenn a hatósági hálón.

...
2024.05.07. 07:19

Csalással szerzett jogosítványok

Akad, aki azért dönt az illegális jogosítványszerzés mellett, mert anyagi előnyt vár a megoldástól, más azért, mert másképp nem megy, vagy éppen gyorsan akar jogsit szerezni. Újabb elcsalt eset akadt fenn a hatósági hálón.

Kevés az utánpótlás a használtautópiacon

Nem tudja visszanyerni a lendületét a használtautó-import. A forrásországok készletei is végesek, és egyre drágábbak az autók.

...
2024.05.06. 11:07

Kevés az utánpótlás a használtautópiacon

Nem tudja visszanyerni a lendületét a használtautó-import. A forrásországok készletei is végesek, és egyre drágábbak az autók.

Útátadás Mosonmagyaróvárnál

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát.

...
2024.05.06. 06:00

Útátadás Mosonmagyaróvárnál

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát.

Ismét buszsáv ellenőrzés volt a fővárosban

Huszonnyolc bírságot szabtak ki a budapesti rendőrök buszsáv használata miatt.

...
2024.05.05. 14:23

Ismét buszsáv ellenőrzés volt a fővárosban

Huszonnyolc bírságot szabtak ki a budapesti rendőrök buszsáv használata miatt.