Pörög a buszbiznisz

2022.01.07. 07:52

A buszok piaca szépen teljesít, többek között a Volánbusz beszerzései okán. A közhasznú célra beszerzett új járművek az iparágat is fellendítik.

Január első napjaiban megjelentek a Volánbusz számára 543 busz vásárlására a közbeszerzési pályázatok. A vállalat közleménye szerint a legnagyobb tételt a kéttengelyes, alacsony belépésű autóbuszok jelentik, ebből 360 beszerzését tervezi a Volánbusz. A kéttengelyes autóbuszok normál padlós változatából 59-et, a háromtengelyes, csuklós járművekből 124-et venne a közlekedési cég. Elvárás az Euro 6 előírásoknak megfelelő dízelmotor, az elektronikus utastájékoztatási eszközök és kamerarendszerrel, valamint utastéri klímaberendezés megléte. Továbbá a fűtőberendezés előre programozható vezérlésű, így a motortól függetlenül is működtethető legyen.

A közbeszerzési eljárásokban kitételként szerepel, hogy a járművek jelentős többségének kerekesszékkel való közlekedésre is alkalmasnak kell lennie. Előírás, hogy ennek megfelelően legyen kialakítva a fedélzet, illetve a rámpa. A tenderek beadási határideje 2022. január 31-e. A Volánbusz ísmertette, hogy a 2018-tól indított és tavaly lezárt beszerzések által több mint 1700 jármű érkezik a társasághoz. A Volánbusz flottájában 2022 végéig megújulhat a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka, így a flotta átlagéletkora 8,03 évre csökkenhet.

Legfrissebbek