Plakátokkal a biztonságért

2022.06.16. 12:15

Az év végéig tartó országos közlekedésbiztonsági plakátkampányt indított a HUMDA.

Elindult a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. újabb közlekedésbiztonsági plakátkampánya, amely országszerte számos forgalmas útszakaszon, például autópályák mellett figyelmeztet a biztonságos közlekedés fontosságára. A plakátokon a súlyos balesetek előtti elképzelt utolsó mondatokkal és a mindenki által ismert, ám nem mindig megfogadott tanácsokkal gondolkodtatják el a közlekedőket.

Tavaly 14 233 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, amelyek során 18 599-en sérültek meg és 544-en meghaltak a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. A járvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben 602-en haltak meg közúti közlekedési balesetben, ahhoz képest csaknem 10 százalékos javulás a tavalyi statisztika. Idén az első negyedévben 98 a halálos áldozatok száma. A HUMDA célja a súlyos és halálos kimenetelű közlekedési balesetek számának radikális csökkentése. Az új plakátkampány a harmadik ilyen figyelemfelhívó akciója a szervezetnek, és a korábbiakkal ellentétben most nemcsak egy hónapig, hanem egész évben láthatók lesznek kint lesznek az óriásplakátok.

„A súlyos balesetek fotói mellett olyan mondatok szerepelnek a plakátokon, amelyeket a sofőrök közvetlenül a baj bekövetkezte előtt mondhattak vagy gondolhattak. Ilyen a „mindjárt ott, nyomom neki”, „a gyorsabb sáv az enyém”, az „egy sör nem sör”, az „oda még beférek” vagy a „motorral nincs dugó”. Persze nem csak elrettenteni akartunk, így mindezek mellé hasznos tanácsokkal is ellátjuk a közlekedőket: a szabálykövető, felelősségteljes, defenzív vezetési stílus előnyeire hívjuk fel a figyelmet. Ezek olyan alapmondatok, amelyekkel mindenki tökéletesen tisztában van, de mégsem mindig fogadja meg. Ilyen a „Ne siess, nem éri meg!” a „Ne vezess ittasan!” vagy a „Ne hősködj a motoron!”.– mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

A plakátok megtekinthetők a galériában.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek