Hírek

Otthon maradva a baleset is kevesebb!

2020-03-23 15:24:30

Továbbra is visszafogottabb szintet mutat a heti halálos balesetek száma. Az ok most elsődlegesen a különleges helyzet okozta forgalomcsökkenés.

Halálos Baleset Budapesten

„Maradj otthon!” – úgy látszik, az autósok is komolyan veszik az ajánlást, mert a múlt héten és a hétvégén is jól járhatók voltak az utak. Még azok is, amelyeken csaknem napi rendszerességgel jellemzőek a torlódások (mint például az M0 déli szakaszán). Részben a koronavírus miatti forgalomcsökkenésre vezethető vissza az is, hogy naponta általában kevesebb balesethez kell kivonulniuk a mentőknek és a rendőröknek, ezen belül csökkent a közúti halálozások száma is.

A rendőrség előzetes adatai szerint január elsejétől a március 23-ig 81-en, tehát 28 fővel kevesebben haltak meg Magyarország közútjain, mint tavaly ilyenkor. Mindezek ellenére a közúti közlekedés sajnos a hétvégén is szedett áldozatokat, hiszen három ember indult el úgy, hogy úti célját sajnos már nem érhette el. Az első hétvégi eset péntek délután történt a fejér megyei Dég közelében: egy 40 éves férfi személyautójával a menetirány szerinti bal oldalra áttérve egy román teherkocsival ütközött. A személygépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette, utasa súlyos sérülést szenvedett.

A másik két eset vasárnap történt. Még az éjszakai órákban a budapesti Kacsóh Pongrác úti felüljárón egy 53 éves férfi személygépkocsival a sávokat elválasztó beton terelőelemnek ütközött. Majd délután Gyula közelében egy 22 éves férfi az úttestről balra lehaladva egy fának ütközött. Mindkét jármű vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek a halálukat okozták.

Halálos Baleset Budapesten
Halálos baleset Budapesten a kacsóh pongrác úti csomópontban

A három hétvégi halálos balesetet három másik előzte meg, mind egy napon, március 19-én. Délelőtt Dány közelében egy 53 éves nő egy mezőgazdasági vontató előzésébe kezdett, de a manőver közben elvesztette az uralmát a járműve fölött. Emiatt balra lesodródott az útról, fának ütközött, majd felborult. A sofőr a balesetben életét vesztette, utasa (a vezető 20 éves lánya) könnyű sérüléseket szenvedett.

Halálos Baleset Dány és Isaszeg Között
Halálos baleset Dány és Isaszeg között

Kora délután követte a második csütörtöki halálos baleset, amely Hegymagas közelében országúton történt. Egy 40 éves férfi motorkerékpárra egy útkanyarulatban lehajtott az útról, és az árokba borult. A vezető a helyszínen az életét vesztette. A harmadik baleset 19-én koraeste történt, Nagykőrös lakott területén egy 21 éves férfi motorkerékpárral egy útkanyarulatban lefutott az útról és előbb egy betonoszlopnak, majd egy épületnek ütközött. A balesetben a helyszínen életét vesztette, utasa, egy 18 éves lány súlyos sérülésekkel került kórházba.

A balesetekre való tekintettel ezúton is kérünk minden közlekedőt, hogy a koronavírustól terhes időszakban is tartsa be a közlekedési szabályokat! Hiszen a kölcsönösen szabálykövető magatartás jelenti az elsődleges garanciát a biztonságos hazaérkezéshez. Az általában megszokottnál gyérebb forgalmú utak ugyan csábíthatnak gyorshajtásra, de jobb ellenállni ennek az érzésnek, hiszen amit nyerni lehet a nagyobb haladási sebességgel, az rendszerint csak percekben mérhető, míg a veszíteni való a testi épség, az egészség, vagy súlyosabb esetben az élet!