Hírek

Összeért az új Duna híd Komáromnál

2019-12-04 09:38:56

Összeért az új komáromi Duna-híd. Tegnap délelőtt beemelték a helyére a hídpálya utolsó elemét is. A téli leállás miatt a befejező munkákat jövő tavasszal végzik el.

Uj Komaromi Hid Utolso Elem 1

Az új Duna híd utolsó elemét a Clark Ádám úszódaru vitte a helyére és tartotta addig, amíg a hídépítő szakemberek a rögzítését elvégezték.  A szerkezet különlegessége a hídpálya Szlovákiához közelebbi oldalán elhelyezkedő ferde pilon, amely a rajta átfűzött kábelek segítségével tartja a híd felszerkezetét. A pilon teljes magassága 118 méter, ebből kb. 98 méter magas a látható rész. Az alsó 20 méteres darab a Duna közepén álló pillér belsejében helyezkedik el, a pillér alapjához rögzítve.

A kivitelező a pillérek készítése során közel 20 ezer m3 betont épített be. Az összeszerelt acélszerkezet súlya 7180 tonna, ehhez adódik még a kábelek súlya, amely kb. 320 tonna. Az utolsó elem beemelése után kezdődhet meg a „híd felöltöztetése”. A befejező munkálatokat a téli leállás miatt jövő tavasszal végzik el. A beruházásból a hídpálya szigetelése, az aszfaltozás, a helyszíni korrózióvédelmi munkák, burkolatjel festések, a  korlátok elhelyezése, a  köz- és díszkivilágítás szerelése, a híd monitoring- és riasztórendszerének kiépítése, a  hajózási jelzések és légi akadály jelző felszerelése van még hátra.

Uj Komaromi Hid Utolso Elem 2
Uj komaromi hid utolso elemének beemelése felülnézetből

A híd építése a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásával 2020 május végére fejeződik be. Ezt követően indulhat meg mindkét országban a hatósági forgalomba helyezési – Szlovákiában használatbavételi – eljárás. A híd megnyitása a forgalom számára 2020. június végén várható. Az új híd forgalomkönnyítő szerepéről korábbi cikkünkben olvashatnak.