Hírek

Nyáron több a közúti baleset

2020-08-13 16:30:29

Nyáron történik a legtöbb közlekedési baleset a magyar-, és külföldi utakon is - nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára.

Halálos Baleset Hódmezővásárhelynél

Berzai Zsolt r.alezredes elmondta, hogy a nyaralási időszakban az átlagosnál többen ülnek autóba, gyakran feltorlódik a forgalom, ugyanakkor az időjárás, a nagy meleg is hatással van az emberek szervezetére. Problémát okoz a gyorshajtás is, pedig valójában a magyar viszonyok között nem éri meg túllépni a sebességet, hiszen a kis távolságok miatt csak perceket lehet nyerni. Kitért arra is, hogy a rendőrség tapasztalatai szerint a közlekedési morál javult az elmúlt időszakban Magyarországon. Ez a sűrűbb ellenőrzéseknek is köszönhető, illetve az olyan új módszereknek, mint a civil autókból történő figyelések, mérések.

Berzai Zsolt Orfk Obb
Berzai Zsolt Orfk Obb

Kiemelte, hogy bár szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történne halálos baleset, összességében csökkent a számuk: idén eddig 80-nal kevesebb történt, mint 2019 azonos időszakában. “Az irány jó, valami elindult, de ameddig egyetlen ember is értelmetlenül életét veszti a közutakon – úgy, hogy az megelőzhető lett volna – addig még van mit tenni” – hangsúlyozta. Évente Magyarországon átlagosan 600-an halnak meg közlekedési balesetben, és a rendőrség azt szeretné elérni, hogy ez a szám 500 alá csökkenjen – fűzte hozzá.