Nőtt az áramkutak száma, de kevesebben használják

2021.09.03. 13:05

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint arányaiban jelentősen nőtt az elektromos töltőoszlopok száma, a kihasználtságuk viszont csökkent.

Egy év leforgása alatt 58 százalékkal nőtt az engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma Magyarországon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján. Nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedéllyel lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai, illetve az adatszolgáltatások alapján 2021 első negyedévének végén 1471 nyilvános elektromos töltőberendezés üzemelt Magyarországon, az előző év azonos időszakához (2020. első negyedév) képest ez 58 százalékos, az előző negyedévhez (2020. utolsó negyedév) képest 5,4 százalékos fejlődés. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy ezen adatok nem tartalmazzák a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait – amelyek akár magánszemélyi-, akár vállalati-, telephelyi telepítésűek lehetnek. Tavaly minden megyében nőtt az e-töltők száma.

A nyilvános töltőberendezések számának bővülésével szemben ugyanakkor az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia is csökkent országos szinten. Az AC töltési energia az előző negyedévhez képest 16 százalékkal, a DC töltési energia pedig 18,6 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. Az AC töltések száma 5,6 százalékkal, míg a DC töltések száma 25,3 százalékkal esett vissza. A töltések csökkenésének az oka az áramfelvétel ezen módjának a költségnövekedése, az elektromos járműveket használók inkább a jóval kedvezőbb áru háztartási-áram töltését preferálják.

A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú (AC) berendezéseken, ezt követi Pest, majd Fejér megye. Régiók szerint vizsgálva a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén – derül ki a MEKH jelentéséből.

Legfrissebbek