Nézelődött, nem figyelt

2022.11.10. 10:59

Őzeket figyelt az autóvezető, így nem vette észre, hogy jön a vonat.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy asszony ellen, aki figyelmetlenségből adódóan nekiütközött egy személyvonatnak. A vád szerint a hajdúnánási asszony 2022. május 7-én, 16 óra 26 perckor személygépkocsival közlekedett Polgár felől Hajdúnánás irányába. Borult idő volt, de még természetes, nappali fényviszonyok uralkodtak, gyér volt a forgalom, az úttest pedig kátyús, töredezett.

Hajdúnánáshoz közeledve az utat vasúti sínpár keresztezi. A fénysorompó tilos jelzést mutatott, ezt azonban nem vette észre a vádlott, mivel figyelmét az út melletti erdősávból előbukkanó őzek elterelték. Az asszony egyenletes tempóban haladt a vasút-közút kereszteződéséhez, amikor észrevette a 60 km/óra sebességgel áthaladó személyvonatot és vészfékezés ellenére nekiütközött a szerelvény utolsó kocsijának. A vonaton kétfős személyzet és 22 utas tartózkodott, a balesetben személyi sérülés nem történt, azonban a cselekmény veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A hajdúnánási asszony a vasúttársaság sértettnek több mint fél millió forint kárt okozott, amelynek a megtérítését kérte a sértett képviselője a Hajdúnánási Rendőrkapitányságon folyó nyomozás során. A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen a Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján az elkövetőt határozott időre tiltsa el a „B” kategóriájú közúti járművek vezetésétől, míg a sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igény elbírálását utasítsa egyéb törvényes útra.

(képünk nem az eset helyszínén készült, csupán illusztráció)

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek