Hírek

Németországba tartó fuvarozóknak

2021.02.21. 11:19

A Németországba tartókat regisztrációs kötelezettség terheli. Ennek módozatairól kért írásos tájékoztatást a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) a német hatóságoktól a berlini magyar nagykövetségen keresztül.

Kamion10

Magyarország Berlini Nagykövetségének külgazdasági attaséja a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) kérésére a nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőkre is érvényes németországi előzetes online regisztrációval kapcsolatban írásban megerősítette, hogy a németországi tartózkodási hely megadása az online regisztráció során minden esetben szükséges. Erre az információra az egészségügyi hatóság területi illetékességének megállapítása, valamint az esetlegesen szükségessé váló ellenőrzések miatt van szükség.

Az információ forrása a német Szövetségi Belügyminisztériumnak a kérdésben illetékes Egészségügyi Minisztériummal egyeztetett visszajelzése. A német tárca a hivatalos válaszban tartózkodási helyként azt a helyet javasolja megadni, amely a gyakorlatban leginkább megoldható (pl. megbízó esetleges németországi székhelye, vagy a lerakóhely címe). Mivel ez a válasz nem feltétlenül jelent megoldást a magyar fuvarozók számára, saját javaslatként a berlini nagykövetség megfontolandónak tartja az előre tervezett pihenőhely, vagy a kilépő határátkelőhely megadását, melyből a tapasztalatok szerint mindeddig nem volt probléma.