Nekiment a vonatnak, komoly büntetést kapott

2021.12.18. 08:12

Felfüggesztett fogház, 2 év eltiltás és milliós kártérítés a büntetése a vonatnak ütköző sofőrnek.

A Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Balassagyarmati Járásbíróság közlekedés biztonsága elleni vétség miatt jogerősen elítélte azt a 60 éves férfit, aki egy vasúti átjáróban okozott balesetet. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádirata szerint a férfi 2021. május 9-én, Nógrádmarcal irányából Szügy irányába haladt személygépkocsijával és három utasával. Egy fénysorompóval biztosított vasúti átjárót figyelmetlenül közelített meg, a villogó piros jelzést figyelmen kívül hagyta, az autó sebességét nem mérsékelte, így későn észlelte a szügyi vasútállomásról Balassagyarmat irányába haladó, két kocsiból álló személyszállító vonatot.

A sofőr ugyan vészfékezésbe kezdett, azonban a megengedettet jelentősen meghaladó sebessége miatt a balesetet már nem kerülhette el: a gépkocsi elejével a második vasúti kocsinak ütközött, majd az autó a vasúti töltés melletti bokros területre csapódott. A baleset során nem történt személyi sérülés, azonban a járművek jelentősen megrongálódtak. A rendőrségi helyszínelés miatt négy vonat részlegesen elmaradt, összesen 222 percet késtek.

Az ügyészség indítványával egyezően a bíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést: a büntetlen előéletű férfit 8 hónap, végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A vádlottnak 130 600 forintnyi bűnügyi költséget és a MÁV Zrt. részére az okozott 900 000,- forintos kárt is meg kell fizetnie.

Legfrissebbek