Hírek

Ne felejtsék! Lejárnak a tavalyi autópálya-matricák!

2021.01.13. 17:19

Január 31-ig érvényesek még a 2020-ra szóló éves autópályahasználati jogosultságok, akár országos, akár megyei matricákról van szó. Pótolják időben!

Autp Matrica

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója Bartal Tamás emlékeztetett, hogy a 2020-as éves autópálya-matricák érvényessége  január 31-ig tart. A NÜSZ Zrt. tapasztalatai szerint sokan az éves országos vagy megyei e-matrica vásárlók közül januárban szerzi be az éves úthasználati jogosultságát, kivárva az érvényességi idő végét. Ez okoz egy fokozott keresletet a hónap végén, ezért a NÚSZ az értékesítőhelyek számát növeli januárban és  az elektronikus matricák vásárlását elérhetővé tették 8 darab, a mobil ellenőrzési célból üzemeltetett irodában is.

Az ideiglenes szolgáltatás azoknak is segítséget nyújt, akik bizonytalanok annak kapcsán, hogy a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján a járművük melyik díjkategóriába tartozik és ezért személyes kontaktust igényelnek. Továbbá hasznos lehet azok ak is, akik tévedésből hajtottak fel fizetős útszakaszra, hiszen – bár az úthasználati jogosultságot minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megváltani – a felhajtástól számítva 60 perc áll hibázók rendelkezésére a megfelelő díjkategóriájú e-matrica pótlására.

A NÚSZ Zrt. mobil ellenőrzési egységei a következő hetekben olyan, nagyobb városokhoz közeli, jól megközelíthető, a díjköteles utakról közvetlenül elérhető helyeken végzik az e-matrica értékesítést, ahol nincs más helyszíni vásárlási lehetőség. Az időszaki szolgáltatás állandó helyszínei az M1-es autópálya mentén az igmándi és a lébényi, az M5-ös mentén a hetényi, az M7-es sztráda esetében a pákozdi és a sormási, az M30-asnál a hejőkeresztúri, az M35-ös mentén a mikepércsi, az M43-as autópálya esetében pedig a szegedi pihenők, minden esetben a Budapest felé vezető oldalon.

A mobil e-matrica értékesítési napokat a társaság a forgalmi jellemzők és vásárlási szokások alapján jelölte ki. A várhatóan hétről-hétre fokozódó vásárlási igényekhez igazodva először egy, majd kettő, az utolsó két hétben pedig három alkalommal. A mobil e-matrica értékesítés szolgáltatást a NÚSZ Zrt. 8-án, pénteken indította el a díjköteles szakaszok kijelölt pihenőhelyein. Az ezt követő értékesítési napokról a társaság a közösségi oldalain (FacebookInstagram) tájékoztatja az utazóközönséget minden héten hétfőn, de természetesen telefonos ügyfélszolgálatukon is kérhető erről tájékoztatás.

A mobil e-matrica értékesítés minden alkalommal 8:00 és 14:00 között érhető el. A NÚSZ Zrt. mobil ellenőrzési egységei az e-matrica értékesítés mellett természetesen az általános díjellenőrzési feladataikat is ellátják majd az érintett időszakban, így akár a már megvásárolt 2021-es jogosultság megfelelőségének ellenőrzését is kérhetik az ügyfelek. A 2020. évre érvényes éves (országos és megyei) e-matricák 2021. január 31-én éjfélig biztosítanak úthasználati jogosultságot. A 2021-re érvényes éves vignetták érvényességi ideje a vásárlás időpontjában kezdődik és 2022. január 31-ig tart.

Az autópálya-matricák online beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás és az azt igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az e-matrica érvényességének lejárta után két évig.